Xavier Queralt és escollit com a nou conseller de la CUP al Districte de Sants-Montjuïc

Entrevista a Xavier Queralt, que pren el relleu al fins ara conseller del Districte de Sants-Montjuïc, Marc Santasusana. Queralt, que és informàtic, havia viscut a un poble de la Garriga fins fa 6 anys i després de viure a diversos barris de la ciutat, des de fa un any és militant de la CUP santsenca.

Xavier Queralt és escollit com a nou conseller de la CUP al Districte de Sants-Montjuïc

Xavier Queralt és el nou conseller de la CUP Capgirem Barcelona al Districte de Sants-Montjuïc. La seva candidatura ha rebut un total de 51 vots, vers els 27 que ha rebut l’altre candidat, Xavier Idrac. Un total de 60 persones van participar en les votacions de diumenge durant una assemblea oberta celebrada al Centre Social de Sants i dilluns al Casal Independentista Jaume Compte. Dues candidatures s’havien presentat per ocupar el lloc que deixa vacant l’anterior conseller Marc Santasusana, que va demanar deixar el càrrec per incompatibilitats entre la vida professional i la representació institucional. Fins fa 6 anys, Queralt havia viscut a un poble de la Garriga i després de viure a diversos barris de la ciutat, des de fa un any és militant de la CUP Capgirem de Sants-Montjuïc, on ha estat participant activament en la comissió de treball d’aquesta entitat política. La consellera Lluïsa Pahissa va decidir presentar la seva candidatura a aquest càrrec davant “la bona tasca realitzada en aquest àmbit, on ha demostrat la seva capacitat de treball i d’assumpció de responsabilitats”.

Com va anar el procés d’elecció de la seva candidatura?
Després de la dimissió d’en Marc Santasusana com a conseller del Districte de Sants-Montjuïc, s’ha fet un procés molt ràpid per poder escollir el nou conseller. El passat diumenge, al Centre Social de Sants, es va fer una assemblea oberta, on es va tractar l’actualitat del districte. Allà van sorgir dues candidatures: la de Xavier Idrac i la meva. Fins dilluns, s’ha pogut votar al Centre Social de Sants i al Casal Independentista Jaume Compte. En aquest sentit, es podia votar a més d’una persona, indicant la seva preferència per ordre. Unes seixanta persones van votar, de les quals Xavier Idrac va rebre 27, i jo 51.

Quan i com arriba als nostres barris?
Jo vinc d’un poble molt petit de les Garrigues. Vaig estudiar informàtica, però per qüestions laborals vaig decidir venir a Barcelona per treballar. Visc a la ciutat des de fa sis anys. He viscut al barri de l’Eixample, a Les Corts i, des de fa un any, a Sants.

De quina manera intentarà aplicar la seva professió en la política de la CUP als nostres barris?
He estat intentant democratitzar la informació que anem rebent del Districte de Sants-Montjuïc, per posar-la a l’abast de tothom, a través de mitjans electrònics. A part d’això, també crec que caldria impulsar mètodes de decisió telemàtics de les persones, per no haver de requerir la presència d’aquestes.

A banda de la política, quines aficions té forà d’aquesta?
M’agrada molt anar a la muntanya. Quan vivia a Lleida solia anar al Parc Natural d’Aigüestortes, tot i que ara vaig més a prop.

Com afronta aquest nou càrrec?
Des de fa un any estic treballant a la CUP Capgirem de Sants-Montjuïc. Em va sorprendre quan em van proposar presentar la candidatura, ja que tenia poc rodatge en l’àmbit polític. Ho afronto amb molta il·lusió i amb ganes de fer feina.

Anteriorment, havia estat vinculat en altres organitzacions?
No. Puntualment, vaig participar en la consulta independentista del meu poble i, en el seu moment, a l’Eixample.

Què el va fer anar a parar a la CUP Capgirem de Sants-Montjuïc?

Per una banda, les inquietuds pel procés independentista lligat amb la crisi i la degradació dels drets socials que estan succeint. Es va despertar la inquietud en mi en participar activament del canvi.

Quines són les metes que s’ha proposat per assolir amb la resta de companys de la CUP Capgirem dels nostres barris?

Des de l’assemblea estem treballant per la sanitat. Estem impulsant una plataforma per fer front de la problemàtica del CAP Numància. També ens preocupa la qüestió del turisme que, tot i no estar en els mateixos nivells que la resta de Barcelona, s’està incrementant bastant de pressa. A part, també cal lluitar per fer arribar el metro a la Marina. A més, estem impulsant una campanya per fer front als atacs de l’estat espanyol contra els càrrecs electes que estan fent declaracions de desobediència.

De quina manera creu que es poden abordar aquestes problemàtiques?

Creiem que cal mobilitzar a la gent, és a dir, als mateixos afectats d’aquestes problemàtiques. Des de la institució no es pot arreglar tot, si no hi ha un moviment al carrer, per això donem suport a les plataformes que van sorgint al voltant d’aquestes problemàtiques.

En relació al procés sobiranista que està vivint el país, quin creu que és el paper que juga els nostres barris?

Es tracta de forçar la desobediència de totes les impugnacions que vinguin de l’estat espanyol. Hem de donar suport a totes les persones que vulguin desobeir per tirar endavant els mecanismes per aconseguir la llibertat nacional.

Quin és el missatge que vol enviar als nostres lectors perquè confiïn en la seva conselleria?

Estic molt content d’haver estat elegit, i intentaré fer el màxim de feina possible per canviar la vida de tots els veïns de Sants. Demano que els veïns no es quedin confiant amb els càrrecs públics, i s’autoorganitzin per lluitar contra les desigualtats.

Compartir: