Una família d’Hostafrancs denuncia que els serveis socials vol retirar-los la pensió per la seva filla tetraplègica

Els seus pares, Juan Giménez i Carmen Velázquez, tenen 71 i 63 anys respectivament, viuen en un pis de poc més de 40 metres quadrats a Hostafrancs sense ascensor i, ara, els Serveis Socials els hi volen retirar la prestació econòmica, d’entre 400 i 500 euros, per la situació de màxima dependència de la seva filla.

Una família d’Hostafrancs denuncia que els serveis socials vol retirar-los la pensió per la seva filla tetraplègica

La Macarena Giménez té 27 anys i pateix una tetraplegia des de poc després de néixer. Una petita obertura en una vena del cor just després del part, li va provocar que per uns instants no li arribés oxigen al cervell. Si aquest petit problema s’hagués localitzat i solucionat, ella hauria fet vida normal. Els seus pares, Juan Giménez i Carmen Velázquez, tenen 71 i 63 anys respectivament, viuen en un pis de poc més de 40 metres quadrats a Hostafrancs sense ascensor i, ara, els Serveis Socials els hi volen retirar la prestació econòmica, d’entre 400 i 500 euros, per la situació de màxima dependència de la seva filla.

Per pujar-la al seu pis utilitzen un aparell valorat en 6.500 euros, només la meitat del cost total està finançada, la resta ho han hagut d’assumir ells. Igual que, com explica la Carmen, “la majoria dels medicaments que necessitem per fer front als dolors que pateix la Macarena degut a la seva tetraplegia”. La situació que ha viscut la família en l’últim any ha estat estrambòtica. L’any passat la Macarena va estar un mes i mig sencer sense poder sortir de casa, ja que l’aparell per pujar-la al pis es va trencar i en Juan, el pare, es va trencar un dit del peu. La Carmen, tota sola, no pot pujar-la a la força. La Macarena “només va poder sortir de casa quan venia l’ambulància per a les visites fixades que tenien a l’hospital”, recorda la seva mare.

La situació no acaba aquí. El mes de maig del 2018 els Serveis Socials contacten amb la Carmen per comunicar-li que volen retirar-li la pensió per la llei de dependència, ja que la seva filla va pels matins al servei ocupacional i a rehabilitació i, consideren que la Carmen no s’ocupa d’ella en la totalitat. La seva mare detalla que “em llevo cada dia a les sis del matí per dutxar-la, vestir-la i donar-li l’esmorzar”, cap a les 10 del matí la deixo al servei per parlar amb les infermeres i socialitzar-se, “s’ha de relacionar amb altres persones”, detalla.

El mes de desembre li comuniquen que ha de firmar la renúncia a la prestació econòmica. Ella, s’hi nega, i ara la família segueix a l’espera de veure com es resolt. Demanen una solució social tant al Districte, com al propi Ajuntament, ja que sense la prestació es trobarien en una situació de precarietat social i econòmica per fer front a la rehabilitació i cuidats de la seva filla, ja que la família compleix amb els certificats i requisits per a la pensió, tal i com asseguren. D’altra banda, li van comunicar que pel fet d’anar al servei ocupacional, perdia la pensió. Encara que “allà no la mantenen, ja que tot el material per cuidar-la, el portem nosaltres”, explica.

La família també va demanar ajuda en matèria d’habitatge, ja que viuen en un primer sense ascensor. Des de serveis socials s’ha corroborat que el pis no és adequat per tenir a la Macarena, ja que el lavabo és petit i han de viure els tres a la mateixa habitació. Tot i això, encara no han rebut cap resposta. La Carmen va demanar “una audiència amb la regidora, però tot i parlar amb els tècnics i exposar la nostre situació, ens van dir que ara estava complicat per un nou pis”. D’altra banda, per llei no hauria d’estar permès, ja que viuen en poc més de 40 metres quadrats.

queixafamiliahostafrancsaccessibilitatpisfebrer2019-02

Compartir: