Un debat a la Lleialtat reflexiona sobre el model econòmic, social i ambiental de la ciutat del futur

L'acte es va celebrar en el marc de la presentació del darrer llibre del santsenc Ivan Miró, "Ciutats Cooperatives. Esbossos d'una altra economia urbana", que fa una radiografia de la ciutat en què vivim.

Un debat a la Lleialtat reflexiona sobre el model econòmic, social i ambiental de la ciutat del futur

El futur model de la ciutat de Barcelona des d’una visió econòmica, social i ambiental va ser el punt de partida del debat que es va organitzar, dimarts al vespre a la Lleialtat Santsenca. Aquest es va celebrar en el marc de la presentació del darrer llibre del santsenc Ivan Miró, “Ciutats Cooperatives. Esbossos d’una altra economia urbana”, que fa una radiografia de la ciutat en què vivim. També parla dels reptes i les lluites urbanes que pretenen resoldre els problemes existents, projectant una ciutat diferent “Veig que gràcies al treball que es fa a peu de carrer, hi ha una necessitat d’un nou cooperativisme urbà que està unint poblacions molt diverses, des dels manters, a la gent que fa educació i formació o a la gent que està a les noves tecnologies, és a dir, hi ha una nova aliança”, comentava Miró.

A l’acte va participar Gemma Garcia, periodista i cooperativista que va posar èmfasi en algunes de les situacions d’emergència amb les que els topen els ciutadans de Barcelona, recordant que vivim en una ciutat centrada en un model turístic i immobiliari ple de contradiccions: “Ara hi ha uns 13 mil pisos buits en aquesta ciutat i cada dia tenim una trentena de desnonaments, i molts veïns es veuen expulsats del barri”. També va dir que vivim “en una ciutat ofegada per la contaminació atmosfèrica agreujada pels creuers i on s’abusa del cotxe privat” i on també “hi ha desigualtats entre barris”.

Més tard el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament, Gerardo Pisarello, va reflexionar sobre els moviments socials i cooperativistes dels barris, i va explicar que quan va entrar al govern es va trobar en un gran impacte del poder a la ciutat: “No entenia per què tenia reunions amb els principals banquers de la ciutat. Durant aquests tres anys m’ha tocat viure cada dia davant d’un gran partit immobiliari, financer i tecnològic, un partit polític informal que té una presència important. També m’ha tocat constatar una ciutat on s’han generat molts moviments de resistència a aquests processos”.

Finalment, Ariadna Pomar, ambientòloga i activista agroecològica va expressar la seva visió de la societat barcelonina des de l’àmbit de l’ecologisme i ecofeminisme: “Ens trobem immerses en una crisi ecològica i social”. En aquest sentit va assegurar que aquesta crisi és conseqüent “al sistema capitalista i a la societat tecnològica i industrial”. També va parlar de les reformes que s’estan implantant per trobar solucions a la crisi ecològica i social: “Per transitar cap a una societat més justa cal remoure aquest capitalisme i els fonaments”.

actemodelfuturciutatlleialitatsantsencajunyde2018-02

actemodelfuturciutatlleialitatsantsencajunyde2018-03

Compartir: