Recuperen la memòria històrica dels infants santsencs amb una obra de teatre

El Casinet d'Hostafrancs va acollir la representació de l'obra "Trencadís en gris. Infants d’una guerra perduda", on els alumnes de l'Institut Lluís Vives del nostre barri s'han convertit en actors i actrius. [[Vegeu fotos]]

Recuperen la memòria històrica dels infants santsencs amb una obra de teatre

La recuperació de la memòria històrica és un dels moviments socioculturals més importants dels últims anys i forma part dels esforços per fer que la història doni cabuda a tothom i no l’escriguin només aquells que es troben en posicions de poder. Per a crear un futur per a tots és necessari conèixer el nostre passat i escoltar totes les veus, especialment aquelles que van ser silenciades.

L’Institut Lluís Vives, del barri de Sants-Badal, va idear el projecte “Donar veu a la memòria”, que recupera la memòria dels infants del passat que visqueren situacions de conflicte com la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial a través d’obres de teatre. Les actrius i els actors tenen la mateixa edat que tenien els autors de les cartes, diaris personals i memòries en les quals es basa el text teatral.

Gràcies a aquest projecte, que va néixer el 2004, joves de primer de l’ESO recerquen, escriuen i munten una obra teatral, tot col·laborant amb altres entitats locals. Aquestes obres han donat veu a infants que van viure la guerra civil, els que van haver de marxar exiliats, els que van viure al gueto de Terezin, i com és el cas de l’obra que van presentar el passat dimarts al centre cívic del Casinet d’Hostafrancs, als joves que van experimentar la postguerra.

Els coordinadors del projecte són en Joan Sanromà, l’Elisenda Cartañà, en Rafel Baldoví i l’Àlvaro Conejero, amb la col·laboració de la Raquel Mora, i van ser presents a l’estrena contribuint a l’èxit de la jornada.

“Trencadís en gris. Infants d’una guerra perduda” pretén, amb ulls d’infant, apropar a l’espectador la confusió, les vivències, i els neguits que es van viure en aquest país després de la guerra civil, com per exemple l’impacte de la guerra dins de les famílies i la buidor per l’absència dels parents i amics que no van tornar mai més. Però també com els nois i noies aconseguiren adaptar-se en un món tancat i gris que vivien.

Una de les coordinadores, l’Elisenda Cartañà, i una selecció dels nois i noies participants (des d’actors, a tècnics, i encarregats de la web i el màrqueting) van parlar de la seva experiència. L’Elisenda va explicar la filosofia del projecte: “Tractem, a través del teatre, de recuperar la memòria, dels nens i nenes que van viure al passat conflictes com la guerra civil, la segona guerra mundial, i a través del teatre, que els nostres alumnes donin veu a aquests testimonis”. Sobre el procés de recerca, un altre dels participants va dir: “Han vingut antics alumnes del Vives, que van viure la postguerra, aquí, al Vives, i els hi van fer una entrevista i tenim un vídeo que sortirà a l’obra”. Sobre l’experiència, una de les actrius va dir: “Jo crec que és molt bonic, perquè és realment veure el que va passar amb testimonis de persones que ho van patir”.

L’obra, dividida en quatre escenes, recorda aspectes variats de les experiències dels joves de l’època, des de la tristesa de la derrota, passant per la gana i el mercat negre, l’escola franquista, i l’esbarjo i el temps compartit amb els amics. En aquesta obra multimèdia, també van participar nois i noies d’altres classes (des de primer d’ESO fins a Batxillerat), es van compartir entrevistes amb exalumnes en vídeo, imatges de l’època, música, i els espectadors van ser convidats a participar, llegint alguns dels testimonis. Entre el públic que va omplir el teatre hostafranquí hi havia estudiants, familiars, veïnat, i també alguns dels que havien aportat els seus testimonis “Perquè la pèrdua de la memòria històrica significa deixar les víctimes en l’oblit”, com ens recorda una de les frases més emblemàtiques del projecte, i hem de fer el possible per evitar-ho.

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-01

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-02

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-03

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-04

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-05

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-06

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-07

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-08

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-09

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-10

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-11

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-12

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-13

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-14

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-15

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-16

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-17

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-18

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-19

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-20

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-21

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-22

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-23

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-24

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-25

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-26

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-27

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-28

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-29

donarveualamemoriainstitutlluisvivessantsgener2019-30

Compartir: