En defensa de l’espai públic

Regidora del Grup Municipal Socialista adscrita a Sants-Montjuïc


El calendari va ser molt present en el darrer plenari del nostre Districte, el bon temps es va colar entre les parets de la Sala de Plens i amb ell una realitat de la ciutat que encara que es negui és present. Li haurem de recordar de tant en tant al Regidor Martí, aquella frase de “la realitat es tossuda i encara que t’amaguis puja per l’escala”.

Per l’escala va pujar el malestar pel trencament de la convivència als nostres carrers i places. El Govern, per primera vegada, va presentar una mesura de govern (es veu que fins ara no tenien iniciatives) “servei d’actuació cívica a l’espai públic al Districte de Sants Montjuïc”, en resum la contractació d’uns tècnics per “detectar”, “informar” i “sensibilitzar”.

Benvinguda sigui la Mesura més quant feia unes setmanes ens van colpir a tots plegats unes imatges a Barcelona Televisió del Parc de l’Espanya Indutrial, imatges de degradació de l’espai del parc, però sobre tot imatges que exclouen de l’ús del parc als veïns i veïnes.

Recollint la preocupació dels veïns del Parc, però també els de la Placa Osca, els del Poble Sec, sobre tot el carrer Blai i Vila-Vilà, la Plaça Farga , els Jardins de Màlaga o la Plaça de La Marina per dir-ne uns quants. El nostre portaveu l’Albert Deusedes va presentar una iniciativa per tal d’elaborar un pla d’acció per a la millora de l’espai públic i de la convivència als carrers i places del districte i que es contemples indicadors de resultats.

Els socialistes hem fet sempre una aposta decidida per l’espai públic, per l’espai comú, per l’espai de convivència. I no han estat declaracions de principis (com acostuma a fer el Regidor del Districte) sinó apostes valentes i en el seu moment innovadores. Una aposta de treball transversal que recollís el sentit més integral de la seguretat però sobre tot que defenses l’espai i la seva convivència.

Teníem una màxima cap activitat a l’espai públic pot excloure el gaudi col•lectiu, ningú és pot sentir expulsat de l’espai. Garantir la convivència no és només ordre, és primer de tot Fomentar, és donar veu a la gent per tant participar, és generar espais de benestar, és generar alternatives a algunes activitats a través d’equipaments, és no criminalitzar a cap col•lectiu. I és també autoritat quan fa falta.

Una darrera reflexió, omplir els carrers i places de vetlladors, sense un consens previ amb els veïns, sense atendre les demandes de menys soroll, sense control i amb dificultats de mobilitat en algun espai, també trenca la convivència.

Compartir: