“La Fundació ha de ser la continuïtat d’aquella tasca d’implicació amb el moviment associatiu del barri”

Entrevista a Mercè Velilla, nova directora de la Fundació Cultural Hostafrancs. Mestra de l’escola Joan Pelelgrí des de fa 25 anys, ex-alumna i ex-jugadora del BAM i mare d’alumnes actuals de l’escola, Velilla es considera molt implicada en el barri d’Hostafrancs.


Mestra de l’escola Joan Pelelgrí des de fa 25 anys, ex-alumna i ex-jugadora del BAM i mare d’alumnes actuals de l’escola, Mercè Velilla es considera molt implicada en el barri d’Hostafrancs. “M’agrada molt anar pel carrer normalment pels dissabtes vaig al mercat i m’agrada saludar, conec a molta gent del barri i m’agrada molt que em saludin”, explica. Ara, ha assumit un nou compromís, el de ser la directora de la Fundació Cultural Hostafrancs, cosa que li representa “un gran repte i també una gran il·lusió”. Mercè Vilella parla a EL3.CAT de la seva relació amb el barri i amb l’escola així com de la tasca de la fundació que ja és centenària.

Com va ser que agafessis aquest nou càrrec?

Porto 25 anys treballant a l’escola com a mestra, ara els últims quatre havia estat la directora d’infantil i primària, i ara he accedit a aquest nou càrrec de direcció de la fundació. Per mi és un gran repte i també una gran il·lusió.

Hi estàs implicada per moltes vessants, pel que dius.

Sí, des de gairebé totes perquè els meus fills a banda de ser alumnes han jugat en el centre Montserrat Xavier, estudien a l’escola de música Atlàntida, han jugat al BAM… sí, la veritat és que estic molt implicada amb tota la institució i amb el barri.

Quins reptes representa per a tu assumir aquest càrrec?

Mira, la Fundació Cultural Hostafrancs sempre ha estat una fundació molt implicada amb el barri des del seu naixement el 1904 i el doctor Pelegrí que va seguir la tasca que feien aquells antics catequistes que venien a formar els nens que hi havia pel carrer. Per nosaltres la fundació ha de ser la continuïtat d’aquella tasca d’implicació amb el moviment associatiu del barri i prestar els serveis que cada vegada més l’administració no pot donar. La nostra gran entitat és l’escola, és la institució més gran i la que es coneix més a nivell de barri. Però, a banda de l’escola nosaltres tenim el centre Montserrat Xavier que és el centre de lleure referent en el barri; el BAM és un club que data del 1928, és dels més antics de Catalunya i és un pal de paller actualment en el bàsquet d’aquest districte; l’Orfeó Atlàntida; un club de natació Joan Pelegrí; un grup de reconstrucció històrica el Barcino Oriens; l’Ateneu Montserrat, que és una entitat que actualment està fent un projecte d’acollida , d’integració i alfabetització per immigrants, i també fem formació ocupacional; un grup de teatre que es diu “No sabem on anem” que també està molt implicat en el barri. Cobrim molts aspectes del que és la vida cultural i educativa d’Hostafrancs.

Veiem que toqueu moltes tecles, com a directora, quina és la teva tasca dins de la fundació?

La meva tasca és coordinar tots aquests aspectes, treballar en paral·lel amb el director pedagògic de l’escola, és evidentment la nostra gran feina. Però a més a més tenir cura de totes aquestes seccions, de totes aquestes entitats que puguin desenvolupar bé la seva tasca i coordinar-les, tots treballem amb un fi comú.

Dins de la fundació en si, abans d’assumir aquest càrrec, quina ha estat la teva implicació?

Bé com et deia això havia estat des d’ ex alumne fins a ex jugadora del BAM, havia estat directora d’Infantil i Primària i mestra de tota la vida. A mi m’agrada molt anar pel carrer normalment pels dissabtes vaig al mercat i m’agrada saludar, conec a molta gent del barri i m’agrada molt que em saludin. He estat una persona molt implicada en la institució però sobretot vull ser una persona molt implicada en el barri perquè penso que a més a més aquest càrrec ho porta i la Fundació Cultural Hostafrancs si té algun sentit és implicar-se en aquest moviment associatiu del barri.

Veiem que treballeu des de l’educació, des de l’esport, la cultura, l’oci… Com creieu que són importants totes aquestes facetes dins de la societat actual?

Creiem que evidentment l’educació és bàsica, ara s’està veient cada vegada més, la gent ha d’estar molt preparada pel futur, el jovent s’ha de preparar. Venim d una època que la gent no semblava que s’hagués de formar tant per accedir al món del treball i ara cada vegada més s’està veient la importància de formar-se, d’educar-se, d’ensenyar, d’aprendre… Però, a més a més hi ha tot un vessant que és el lleure i la cultura que nosaltres creiem que és molt important. No només s’ha de treballar, també s’ha d’aprendre, un ha d’educar-se, viure en societat, i aquest temps lliure és molt important. El món de l’esport, el món de la cultura va molt lligat en el món de l’educació. Les persones que fan esport, els hi comporta uns valors d’equip, de finalitat, d’objectiu i la cultura doncs evidentment està lligadíssima a l’educació.

I en totes aquestes activitats, hi participen només alumnes de l’escola?

No, la veritat és que no, hi ha molta gent de l’escola, molts alumnes, moltes famílies que hi participen, però no necessàriament. Per exemple, el Bàsquet el BAM, hi ha molts alumnes de l’escola que juguen al BAM però hi ha molta gent de fora. Al centre Montserrat Xavier també hi ha alumnes d’altres escoles que venen, sobretot al casal d’estiu. Com? Doncs perquè som bastant coneguts i portem una llarga història i tradició en el barri. Sobretot, la veritat és que tenim un gran avantatge que és aquesta tradició en el barri. Són institucions, moltes ja centenàries o gairebé centenàries i a qualsevol persona del barri li parles del BAM, de l’Ateneu,de l’escola Joan Pelegrí, del doctor Pelegrí, o “Pele” com li deien i la gent de sempre del barri els coneix.

Compartir: