La Burxa ja té 150 números

El periòdic santsenc ha arribat a les 150 edicions amb un exemplar on s'hi poden trobar unes pàgines especials amb la història del mitjà de comunicació del barri i amb les felicitacions de les entitats


El periòdic de comunicació popular santsenc “la Burxa” ja ha arribat als 150 números en un exemplar on s’hi poden trobar unes pàgines especials amb la història del mitjà de comunicació del barri i amb les felicitacions de les entitats. Ja fa més de 12 anys que va aparèixer aquell primer exemplar de la Burxa, un DIN-A3 plegat en què s’explicava que era la contrainformació i el periòdic ha anat evolucionant, tant pel que fa a disseny com a contingut. En el número 150 s’hi pot veure també un repàs des de la primera portada, i de 10 en 10, fins a la número 140 on es veu clarament el canvi estètic de la Burxa.

Irene Jaume, coordinadora de la secció de Sants, explica: “La Burxa va néixer pretenent ser un altaveu dels moviments socials que no tenien cabuda en els mitjans de comunicació convencionals” i afegeix: “Es tenia una imatge que la Burxa era el mitjà dels ocupes però crec que el ventall s’ha obert una mica i tractem diferents temes socials i també del barri”. A la Burxa s’ha canviat la maquetació tres vegades i també s’han ampliat els continguts ja que en la primera pàgina s’hi troba la secció d’opinió on hi ha dos editorials, després segueix la secció de Sants que, segons explica la Irene, és important perquè la Burxa és un diari fet al barri i per això té tres pàgines, la primera tracta del tema del mes que és el que es tracta amb més profunditat. Després es troba la secció en moviment i seguidament la de cultura i arreu, i tanca el diari la contraportada amb l’entrevista. Com a col·laboradors amb seccions fixes hi ha també entitats com Projecte Barri Cooperatiu, Germinal, el Casal Independentista de Sants, l’Assemblea de Barri, Punt d’Informació Laboral i la Comissió de Veïns de la Bordeta.

La Burxa és un periòdic que està en constat renovació, l’assemblea de redacció va canviant i que busca cobrir tot l’espectre del barri per així poder aconseguir una major diversificació informativa. La Irene comenta: “Som una mica autodidactes perquè nosaltres ens ensenyem a maquetar i a crear el periòdic”.

La tirada actual de la Burxa és de 5.000 exemplars tot i que no se’n sap els lectors exactes, segons comenta la Irene: “La veritat és que no hem aconseguit saber exactament els lectors, però el que sí que sabem és que de les 5.000 que fem es reparteixen i les Burxes s’acaben però això no vol dir que només tinguem 5.000 lectors mensuals, perquè en moltes ocasions una Burxa la llegeix més d’una persona”.

Com a novetats, en el proper número s’inclourà a la secció de Parèntesi una nova secció de relats i també es farà un vídeo, com ja es va fer en el número 100, per mostrar com es fa 50 números després i com ha canviat la Burxa.

Compartir: