L'origen, el viatge i l'arribada de les persones refugiades a debat a les Cotxeres

Davant la preocupació existent per l'actual situació de les persones refugiades, dissabte al matí, Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i l'Assemblea Nacional Catalana van organitzar un debat obert que s'emmarcava en la campanya "Casa nostra, casa vostra". [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Davant la preocupació existent per l'actual situació de les persones refugiades, el passat dissabte al matí, Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i l'Assemblea Nacional Catalana de Sants-Montjuïc van oferir al veïnat un debat obert que s'emmarcava en la campanya "Casa nostra, casa vostra". Paral·lelament, els més petits van participar en uns tallers on van treballar alguns conceptes relacionats amb les migracions i les persones refugiades.

L'acte, celebrat a l'auditori de les Cotxeres de Sants, va començar amb la projecció de diferents vídeos on es mostrava la tasca que realitza Metges Sense Fronteres en els països d'origen, i on es va plasmar la situació de les persones que viuen en situacions precàries. La taula rodona va estar moderada per Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, qui va expressar la necessitat immediata d'acollir: "Hem de ser un exemple per als més petits i joves que són el futur del nostre país, que vegin que no callarem".

A la taula rodona, Igor Barbero de Metges Sense Fronteres va explicar els motius pels quals es produeixen aquestes migracions, descrivint la realitat dels països d'origen: "Els nostres equips tracten de muntar hospitals i donar suports a estructures de salut molt precàries i en països que estan sota una intensitat de conflicte continuada des de fa dos anys".

Des de Proactiva Open Arms, Andreu Rul·lan va fer una aproximació als entrebancs amb què es troben els milers de refugiats durant el viatge cap a Europa. Per exemple, els naixements que es produeixen "fruit de les violacions del viatge, on les dones contracten companys que no coneixen perquè les protegeixin durant el trajecte a canvi de favors sexuals". Rul·lan també va parlar de segrestos a canvi de grans quantitats de diners que alguns dels exiliats pateixen durant la travessa, així com les màfies que "funcionen com una cruel agència de viatge, per bé que són les úniques que donen sortida a la desesperació africana o asiàtica".

També va intervenir Saoka Kingolo de la Sectorial d'Immigració de l'ANC referint-se al procés d'acollida de les persones migrades i refugiades a Catalunya. Aquesta va demostrar que la societat catalana "és una societat d'acollida", però "hi ha un problema administratiu i jurídic que fan que Catalunya no tingui competències i no pugui decidir qui i com vol acollir".

I des de Stop Mare Mortum, Adriana Cabeceran va donar més detalls sobre les fórmules que es podrien utilitzar perquè els refugiats poguessin arribar al seu destí d'una manera més legal i segura, esquivant la mort en aigües del mediterrani i el poder de les màfies. I és que entre el 2000 i el 2017 són més de 35 mil persones les que han perdut la vida al mar. (Aquest gener, ja en són 246). Cabeceran va fer un reclam a lluitar "pels drets humans" i "acabar amb les polítiques d'externalització de la Unió Europea". També va exigir "ampliar el concepte de persona refugiada i perquè s'assegurin les vies legals i segures d'accés a la Unió Europea".

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-01

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-02

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-03

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-04

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-05

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-06

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-07

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-08

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-09

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-10

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-11

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-12

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-13

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-14

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-15

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-16

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-17

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-18

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-19

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-20

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-21

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-22

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-23

debatrefugiatscotxeresdesantsgenerde2017-24

Fotos: Ángel Rabaneda