L’Ajuntament aprova definitivament el projecte del gran parc central de la Marina del Prat Vermell

La Comissió de Govern de l’Ajuntament va aprovar definitivament la que serà la zona verda central del nou barri de la Marina del Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc. El projecte es licitarà durant el primer semestre de 2016 per un import de 5,97M, i preveu habilitar 20.000 m2 de verd amb zones d’estada i de passeig.

L’Ajuntament aprova definitivament el projecte del gran parc central de la Marina del Prat Vermell

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona de dijous passat va aprovar definitivament la que serà la zona verda central del nou barri de la Marina del Prat Vermell, un veritable pulmó verd situat en aquest nou barri del districte de Sants-Montjuïc. En concret, es tracta de la urbanització de la zona verda central d’aquest sector, una plaça-parc, que estarà ubicada entre els carrers de Pontils, el carrer d’Ulldecona, els carrers de Cal Cisó i del Ferro, i el carrer d’Arnes. Tot plegat, té una superfície total de 20.886 m2 i permetrà relligar l’eix Nord-Sud d’aquest àmbit, entre els carrers de Foc i Motors.

El projecte, obra de l’equip Cáceres Arquitectura. S.C.P, recull els suggeriments de l’Associació de Veïns d’Eduard Aunós. A més, fruit del procés de participació seguit amb els veïns i joves de La Marina del Prat Vermell, s’ha acordat incorporar dues pistes esportives cobertes que substituiran la pista que estaven fent servir actualment en la zona on s’hi ubicarà el parc.

Igual que a la resta d’espais públics del nou barri, el verd (4.370 m2) que es projectarà en aquesta nova super-illa va més enllà de la consideració de parc vegetal o de carrers amb parterres i arbres. No es tracta d’elements aïllats i autònoms, sinó d’un veritable entramat verd amb caràcter continu; amb llocs d’estada, de passeig dotats de superfícies “entapissades de verd”, amb especies arbustives, amb diferents tipus i mides d’arbres, cromatisme, olors, ombres més o menys intenses, etc.

Aquesta pastilla central constarà de cinc espais connectats entre ells. A l’espai 1 hi ha el prat petit, un lloc d’estada i joc, amb un suau pendent que permet ser utilitzat com a espai d’espectacles infantils o d’altres, i on s’aprofitarà el desnivell creat en relació a l’espai central, que actua com a escenari; l’espai 2 l’ocupa la placeta central, que serà l’àmbit de referència del parc, en el que conflueixen l’eix Nord- Sud, la frontissa i el mirador dels dos prats; a l’espai 3, i després de baixar un desnivell de 2,25 m. s’hi ubica l’anomenat jardí en pendent (aquí, s’hi accedirà a través de dues escales laterals i una rampa creuada en la diagonal del rectangle), permetent l’accessibilitat a persones amb dificultat de mobilitat, cotxets de nens, etc; el 4 inclourà el jardí del SUDS (Sistema Urbà de Drenatge Sostenible) que permetrà retornar a l’aqüífer les aigües de pluja del conjunt de l’illa (cobertes i espai públic); i finalment, l’espai 5 tindrà la denominació de prat gran, definit amb dos murs vegetals (un de vermell, que farà de barana del passeig arbrat perimetral; i el verd, límit de la franja pavimentada i d’estada).

A més de la zona verda, l’àmbit inclourà també àrees de jocs (196 m2); bancs (108); cadires (76); i papereres (18), hi haurà arbrat nou (192 unitats: alzines, roures, lledoners, etc.); arbres que es conservaran (27); arbrat de floració i coloració (espígol, ginesta); arbrat d’aigua (pollancre, bedoll, til·ler) espècies de zones humides i enfiladisses.

Es preveu que la licitació d’aquesta obra es faci el primer semestre de 2016, amb un import de 5.968.926,14€ (IVA inclòs). Aquest projecte és una iniciativa municipal que compta amb finançament provinent de la Reparcel·lació del Sector 10 de La Marina, primer dels àmbits de transformació d’aquest nou barri, i que ha d’assumir les despeses d’urbanització.

Notícies relacionades:

La Marina albergarà un Parc Central de grans dimensions (7 febrer, 2015)

simulacioajuntamentparccentrallamarinadesembre2015-03simulacioajuntamentparccentrallamarinadesembre2015-01 simulacioajuntamentparccentrallamarinadesembre2015-02

Fotos maquetes: Ajuntament de Barcelona

Compartir: