La Salseta del Poble Sec rep la Medalla d’Or al Mèrit Cultural

La Salseta del Poble Sec va rebre el passat dilluns, al saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, i també per la seva contribució a la recuperació de la democràcia, la festa i els balls al carrer. [[Entrevistem a Salvador Escribà, un dels fundadors de la banda]]La Salseta del Poble Sec va rebre el passat dilluns, al saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, la Medalla d’Or al Mèrit Cultural, i també per la seva contribució a la recuperació de la democràcia, la festa i els balls al carrer. La filosofia d’aquesta orquestra, segons Salvador Escribà, fundador de la banda és “amenitzar festes majors i balls populars, i sobretot establir una relació directa entre els músics i el públic”. Bona parta del repertori d’aquesta orquestra és de caire reivindicatiu: “Sempre s’ha centrat a la reivindicació per la sanitat, urbanisme, el català, etc.”.

 

Primer de tot, enhorabona per aquest reconeixement. Molts lectors us coneixeran però per aquells que no, explica’ns quina ha estat la vostra trajectòria durant tots aquests anys, gairebé 40, als nostres barris.

Era l’any 1977. Vam començar al barri del Poble-sec en una festa electoral de les primeres eleccions democràtiques de l’agrupació del PSUC. Allà una colla d’amics vam decidir crear una banda d’una manera precària, sense intenció de continuar, només amb l’objectiu d’amenitzar aquest final de festa electoral. Però va agradar molt. Llavors es recuperaven les festes majors de la majoria de barris de Barcelona, d’una manera popular i participativa. A partir d’aquí ens vam anar expandint a molts barris de Barcelona. Aquesta ha estat la nostra feina principal fins a dia d’avui.

 

De quants components esta conformada la banda musical?

Actualment de 10. Portem 33 anys que som una formació gran, una orquestra amb secció de vent, ritmes, un guitarrista, un cantant, etc.

 

Les vostres actuacions han tingut sempre un clar caràcter reivindicatiu, oi?

Evidentment, la nostra filosofia és amenitzar festes majors i balls populars. Que la gent s’ho passi bé i participi molt amb la nostra música. Volem que s’estableixi una relació directe entre músics i públic, penso que és un dels trets característics de fer ball de festa major. Una part del nostre repertori sempre s’ha centrat a la reivindicació per la sanitat, urbanisme, el català, etc.

 

Ara que esteu a punt de celebrar els 40 anys d’història, us concedeixen aquest reconeixement. Com us assabenteu?

Vaig assabentar-me quan l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, em trucava un matí. Em va dir que hi havia una proposta de la Comissió de Cultura de Barcelona, representada per polítics, entitats i agrupacions barcelonines. Per tant, ha estat el poble qui ha fet aquesta proposta que resulta molt satisfactòria per nosaltres.

 

Us esperàveu algun dia poder ser reconeguts d’aquesta manera. Heu aconseguit altres medalles, premis, anteriorment?

Ens han donat algunes mencions. L’any 1997, juntament amb l’Orquestra Plateria, per les festes de la Mercè van donar-nos una placa commemorativa per haver estat l’orquestra més votada per les festes. També ens han donat els premis Arc de l’Associació de Representants Artístics de Barcelona, també un premi a l’Ateneu de Sant Boi, entre d’altres.

 

Què és el que creieu que us ha fet obtenir aquest reconeixement?

No ho sé. Però si fem cas de l’exposició dels motius que diuen són per la contribució a la recuperació de la democràcia, les festes i els balls al carrer. En un temps que s’havia acabat el franquisme, i el teixit social lluitava per assolir moltes llibertats, nosaltres estàvem allà. Nosaltres vam estar a l’esclat i en el punt de recuperació de la festa. Llavors s’ocupaven els carrers i les places per fer ballar a la gent i passar-ho bé.

 

Continueu transmeten els mateixos valors a dia d’avui?

Sí. Durant aquests anys les festes s’han consolidat a tots els pobles i ciutats de Catalunya. Nosaltres sempre hem estat fidels alhora d’entendre la festa, amb un esperit de que la nostra música interrelacionès amb els balladors.

 

Creieu que actualment les orquestres estan consolidades com anys enrere?

Sí, l’orquestra de festa major és fonamental. Però la crisi econòmica ha fet retallar pressupostos de les festes, s’han retallat també dies de festa major i, en general, la cultura. Cada dia s’utilitza menys la música en directe i els grups petits actuen a més llocs. El fet que s’hagi apujat l’IVA castiga molt a les entitats que organitzen les festes.

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-01

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-02

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-03

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-04

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-05

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-06

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-07

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-08

medallaormeritculturallasalsetadelpoblesecmarcde2015-09

Fotos i video: La Salseta del Poble Sec