La Sala Nova de Sant Medir acull antics paisatges de la Marina de Sants

El pintor Josep M Torres ha recollit en els seus quadres paisatges urbans i socials del barri de la Marina dels darrers 50 anys. L’artista explica que per pintar, s’ha basat en els seus propis records, les històries que li han explicat alguns veïns i fotografies històriques en blanc i negre.

El pintor Josep M Torres ha recollit en els seus quadres paisatges urbans i socials del barri de la Marina dels darrers 50 anys. “El paisatge que es veu ara no té res a veure amb el de fa 50 anys”, comenta l’artista que explica que s’ha basat, per pintar, en els seus propis records, en els records i les històries que li han explicat alguns veïns i fotografies històriques en blanc i negre. Tot plegat, amanit amb la creativitat i la imaginació de l’artista. 

Així, en les seves obres hi apareixen elements antics que s’han transformat i curiositats que han desaparegut però han deixat un rastre. Un exemple, explica, és el barri de Can Clos, construït per allotjar els barraquistes de la Diagonal a qui van obligar a deixar les seves vivndes en motiu del Congrés Eucarístic del 1952. “Es va fer precipitadament”, diu Torres. Per això, les noves construccions eren molt precàries, amb sostres d’uralita “i poc detall de comoditats”. Uns anys més tard, aquestes cases van patir l’impacte d’una riuada que va caure des de Montjuïc  i “part de les vivendes van quedar molt malmeses o destruïdes del tot”. En aquell moment, es van començar a construir les noves vivendes que encara existeixen però hi va haver un període d’impàs que és el que Torres ha volgut reflectir en una de les seves obres: “Hi va haver un moment que hi havia unes quantes de les cases antigues i les noves que comencen a aparèixer.”

Una altra escena és l’hora de sortir de la fàbrica del Prat Vermell. És un edifici que encara es manté en part però tenia un arc d’entrada molt característic que ja no existeix i que Josep M Torres ha retratat en un dels seus quadres, amb el bullici de treballadors sortint de la fàbrica. “Els veïns quan veuen aquesta entrada s’enrecorden immediatament d’allò que representava la sortida del treball”, diu el pintor.

La mostra, que es pot veure a la sala nova de Sant Medir fins el 7 d’abril, és un tast d’un encàrrec fet en motiu dels 50 anys de la publicació del llibre “Els altres catalans” de l’escriptor Paco Candel. Tots els quadres formaran part d’una exposició més gran que es farà a la biblioteca que porta el nom de l’emblemàtic escriptor de la Marina. Tot i això, si li van fer aquest encàrrec és perquè Josep M Torres ja havia començat a pintar pel seu compte antics paisatges del barri de la Marina.