La PAH ocupa un bloc de pisos del barri d'Hostafrancs

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca porta habitant des de diumenge un bloc de pisos buit propietat de la SAREB al número 1-3 del carrer d’Hostafrancs. De moment ja s'hi allotgen tres famílies, dos amb menors, però els propers dies està previst que l’edifici compti amb cinc famílies, com la del Raül, a qui hem entrevistat.La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca porta habitant des de diumenge un bloc de pisos buit al número 1-3 del carrer d’Hostafrancs, al costat de la carretera de la Bordeta. L’edifici correspon a la Societat d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, més coneguda com a “banc dolent”. Des de l’Obra Social de la PAH volen donar sortida “a totes les persones amb necessitats d’habitatge i que han exhaurit totes les vies que l’Administració preveu per donar resposta a aquesta necessitat”, explica Maria Casado, portaveu de l’Obra Social de la plataforma. L’objectiu d’aquesta organització és ocupar pisos de bancs i preferentment de la SAREB “una banca privada que està comprant amb diners públics actius tòxics de la banca, per tant aquests pisos haurien de destinar-se a la ciutadania” manifesta Casado.

En el cas d’aquest bloc de pisos, ja havia estat ocupat el novembre del 2011 per un col·lectiu derivat de l’assemblea dels indignats del 15-M: “Va estar desallotjat ràpidament però llavors l’edifici no era de la SAREB, sinó d’una entitat bancària balear”, segons comenta la portaveu de l’obra social de la PAH. Exigeixen a l’administració i als bancs que “atorguin aquests lloguers socials que la ciutadania necessita i porta reclamant des de fa molt temps”.

Membres de la plataforma han localitzat 13 pisos buits al districte de Sants-Montjuïc en tant sols una setmana, en canvi l’Ajuntament n’ha trobat 16 en un any sencer, “és, per tant, una qüestió de voluntat política, no pot ser que amb coneixement de qui té la propietat dels edificis no els trobi per posar-los a disposició de la ciutadania, ja que nosaltres els hem trobat”, afegeix Casado.

L’edifici compta amb l’allotjament de tres famílies, dos amb menors, però durant els propers dies està previst que l’edifici compti amb cinc famílies. Entre aquestes està la del Raül, que de moment viu sol, però quan adeqüi l’espai on s’ha allotjat l’acompanyaran dos menors de cinc i onze anys. En Raül ha estat vivint fins ara amb la seva mare en un pis “on hi vivien set persones de les quals quatre tenen discapacitats mentals i l’espai pels nens no són adequats”. En Raül amb poc més de 900 euros mensuals ha d’arribar a final de mes i  mantenir els dos menors. Per això demana “un lloguer social  que puguem pagar amb els ingressos que tinc jo i així poder comprar la roba pels nens”. En aquest pis “tindran la seva pròpia habitació, armari, serà preciós” diu satisfet Raül. De moment no hi ha garantida electricitat i llums però des de l’obra social “estan treballant per poder tenir uns mínims coberts” segons Casado. Per aquest motiu la portaveu assegura que la PAH ha presentat al Parlament una iniciativa legislativa popular (ILP) amb mesures per fer front al dret de l’habitatge digne i amb recursos energètic.

bloclabordetapahbarcelonafebrerde2015-01

bloclabordetapahbarcelonafebrerde2015-02

bloclabordetapahbarcelonafebrerde2015-03

bloclabordetapahbarcelonafebrerde2015-04

bloclabordetapahbarcelonafebrerde2015-05

bloclabordetapahbarcelonafebrerde2015-06