La mort lenta, una novel·la que transcorre a Sants, guanya el Premi Documenta

Xavier Mas va guanyar la 39a edició del Premi Documenta, reservat a autors menors de 35 anys, amb la que és la seva primera novel·la. El llibre narra la història de dos germans que, sobtadament, han de fer front a la mort dels seus pares.

La mort lenta, una novel·la que transcorre a Sants, guanya el Premi Documenta

Xavier Mas, de 23 anys, va néixer a Navàs, però pels seus estudis de filologia ha viscut en els últims anys a cavall del seu poble natal i Barcelona. Curiosament, aquest últim any s’ha instal·lat al barri de Sants. “El curs anterior visitava sovint uns amics d’aquí el barri i ara he anat a viure amb ells”, recorda Mas. Va ser en aquestes visites al barri que va decidir que la seva novel·la ‘La mort lenta’ es desenvolupés, en part, en un pis santsenc.

L’Altra Editorial va publicar l’exitosa novel·la aquest mes de març. I és que Xavier Mas va guanyar la 39a edició del Premi Documenta, reservat a autors menors de 35 anys, amb la que és la seva primera novel·la. El llibre narra la història de dos germans que, sobtadament, han de fer front a la mort dels seus pares. La narració avança seguint la repetició d’elements com la mort o la sol·litud. L’autor afirma que “hi ha el contrast de la mort brusca, la de la matèria, i la mort lenta, que va buidant el sentit de les coses”. La història gira al voltant d’aquesta família, ja que “volia escriure diferents relats dins un de sol, sobretot la relació entre els diferents membres que no és gens ideal”. Però no només és la mort, sinó l’amor o el sexe. “La quotidianitat és gairebé la matèria primera de la novel·la, tot parteix d’episodis que poden ser intranscendents però que després justifiquen fets futurs”, relata Mas. Parla d’aquests elements per un aspecte subjectiu, posant èmfasi en els instints de les persones.

Al llibre hi ha tres tipus de capítols: els del present, els del passat i els metaliteraris, que recullen dades per construir els personatges. Xavier Mas utilitza diferents recursos per matisar cada part i perquè el lector els pugui identificar: “Imagina’t l’Aram que a dins hi té tot un món d’ombres i abismes i precipicis. Imagina’t la Lena, que fa veure que és forta, com totes les persones del món. Imagina’t el pare, que mai no hi és. Imagina’t la mare…”. Sobre la vinculació amb el barri, l’autor destaca que “el pis de Sants és un protagonista més perquè actua com a refugi dels germans un cop perden els pares”.

Aquesta és la seva primera novel·la, però Xavier Mas ja ha guanyat una quinzena de premis en narrativa i poesia. Detalla, però, que “escriure és una necessitat, no em poso pressió encara que hagi tret aquesta novel·la i escriuré quan ho necessiti”. Reconeix que hi pot haver pressió, però ho viu com un creixement personal.

xaviermasnovellalamortlentamaigde2019-02

Compartir: