La família de la Macarena perd definitivament la pensió de 442 euros per cuidar la seva filla tetraplègica

Els hi retiren la prestació econòmica com a cuidadors de la seva filla, que té el màxim grau de dependència per la tetraplegia que pateix des de poc després de néixer, argumentant que la porten unes hores al dia a un centre ocupacional. Ara aquesta família del barri d'Hostafrancs passarà a rebre una ajuda de 36 euros mensuals.

La família de la Macarena perd definitivament la pensió de 442 euros per cuidar la seva filla tetraplègica

Finalment, la família de la Macarena Giménez, del barri d’Hostafrancs, va rebre la carta del Departament de Treball Afers Socials i Família de la Generalitat amb la qual els hi notifiquen que els hi retiren la prestació econòmica de 442 euros, com a cuidadors de la seva filla, qui té el màxim grau de dependència per la tetraplegia que pateix des de poc després de néixer. Segons l’article 11 de la Llei 39/2006, de 14 de desembre, és incompatible rebre aquesta pensió econòmica com a cuidadors d’una persona amb màxima dependència i accedir als serveis d’un centre de dia.

La família de la Macarena explica que la seva filla va a diari a un centre ocupacional durant unes hores. I, en aquest sentit, hi ha una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que els hi dona la raó, on s’estableix que no hi ha incompatibilitat entre la prestació del servei del centre ocupacional a què assisteix la persona dependent i la prestació econòmica del cuidador no professional. Però, el 2012 la Generalitat va establir un decret amb el qual retallava l’abast de la llei de la dependència i és aquí on apareix el conflicte.

Carmen Velázquez, mare de la Macarena, recorda la seva situació “no he volgut mai que vagi a un centre de dia, perquè allà els cuiden com a un hospital i ja la cuido jo”. En aquest sentit ha buscat “un centre ocupacional perquè allà l’activen, li fan rehabilitació i es pot socialitzar, així té marge per créixer i millorar”. Ara, segons l’aplicació de la llei, “passaran a rebre de 442 euros a 36”.

La mare explica que cada dia ha de llevar-se sobre les sis del matí per començar-la a preparar. Des de dos quarts de deu del matí fins les quatre de la tarda, la seva filla és al centre ocupacional. Un servei de taxi la porta i la torna, amb la mare sempre acompanyant-la, i a la tarda i a la nit la segueixen cuidant a casa. Ja que durant el matí “encara que ella no sigui aquí casa, estic rentant i preparant tot per a ella”. Una altra diferència entre un centre de dia i un ocupacional és que “el primer és un servei ininterromput, com un hospital, mentre que al segon se segueix un calendari propi de col·legis”. De moment, la família ja s’ha posat en contacte amb un servei d’advocats per reivindicar els seus drets.

Paral·lelament, la família també està pendent de rebre ajuda de l’Ajuntament de Barcelona pel que fa a l’habitatge. Els serveis socials ja van comprovar que els seu pis, de 40 metres quadrats i amb una escala sense adaptar, no és habitable per a una persona amb la situació de tetraplegia de la Macarena i les seves necessitats. Per ara, un cop portin la documentació requerida pel Consorci de l’Habitatge, veuran quines opcions els hi donen. Des del Districte de Sants-Montjuïc, la regidora Laura Pérez, recorda que “la Generalitat va fer una gran retallada que va afectar a moltes persones, encara que vagi a un centre ocupacional la càrrega de cures és total”. Quant a l’habitatge, aquest “és fonamental i, seguint tots els tràmits establerts, treballem en totes les possibilitats”, recorda el conseller-tècnic del Districte, Xavier Farré.

Notícia relacionada:

Una família d’Hostafrancs denuncia que els serveis socials vol retirar-los la pensió per la seva filla tetraplègica (24 febrer, 2019)

Compartir: