La Cooperativa “La Borda” rep la cessió d’ús d’un solar de Can Batlló per a la construcció d’habitatges comunitaris

El Districte de Sants-Montjuïc ha cedit un solar durant 75 anys per tal que s’hi construeixin entre 29 i 31 habitatges en règim de cessió d’ús. Un model de gestió de l’habitatge danès on les vivendes no seran de propietat de l'usuari sinó d’una cooperativa. La previsió indica que les obres començaran aquest proper estiu i finalitzaran abans del Nadal de 2017.

A finals de novembre, les excavadores enderrocaven els últims murs dels antics habitatges del solar de Can Batlló situat al carrer Constitució 83-89. Després d’aquesta actuació, i de l’expropiació i reallotjament dels antics propietaris, el passat desembre, el Districte de Sants-Montjuïc va cedir a 75 anys aquest espai perquè s’hi construeixin “habitatges en règim de cessió d’ús”, una opció d’obtenir un habitatge que a diferència d’altres, segons Francesc Jiménez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc “aquest no serà de propietat de l'usuari sinó d’una cooperativa, ja que els usuaris només tindran el dret a l’ús”.

La Cooperativa La Borda està sent l’encarregada de fer d’aquest projecte, pioner a la nostra ciutat, una realitat. Es tracta d’una de les quinze iniciatives que s’estan executant en diverses naus del recinte de Can Batlló. El projecte arrenca fa cinc anys com a Associació per a la Promoció de l’Habitatge Cooperatiu en Règim de Cessió d’Ús Can Mangala, amb l’objectiu de “cooperativitzar la vida” apunta l'Elba, sòcia de la cooperativa. Entre les inquietuds dels impulsors, el setembre de 2014, va néixer l’objectiu de “cooperativitzar l’habitatge” amb Habitatges La Borda, SCCL. “Es tracta d’una forma organitzativa que s’ajusta a la nostra voluntat a l’accés d’un bé i comunitari, volen que la propietat mai sigui de tinença individual”, segons Elba.

A diferència de l’actual model de gestió d’allotjament, el que planteja La Borda “dóna més estabilitat per les persones i centralitat per l’ús”, ja que segons l'Elba “els habitants són usuaris durant tot el temps que vulguin, sense renovar les condicions cada quatre o cinc anys”. Aquest model de gestió de l’habitatge danès ha estat provat a Santa Maria d’Oló (Bages), en aquest cas ubicat a l’àmbit rural. Els impulsors del projecte tenen la voluntat d’expandir aquest model a altres indrets de Catalunya i de tot l’estat espanyol: “Arran d’aquest laboratori de proves que estem fent, l’Ajuntament de Barcelona o altres consistoris podran repensar-se la seva política d’habitatge alhora de cedir el sòl”.

Perquè el projecte sigui eficaç, cal un finançament econòmic. Un total de 30 unitats de convivència han de fer una aportació de 15.000 euros, generant un fons comú 450.000 euros (20% del capital social de la cooperativa). Però per poder fer realitat el projecte, cal una inversió de 2,4 milions d’euros. Per això, Coop57, una cooperativa santsenca de serveis financers ètics i solidaris aportarà 2 milions d’euros per finançar la resta. També s’està fent un sondeig a entitats vinculades al cooperativisme que vulguin invertir en aquest projecte.

Pel que fa al nou edifici, hi haurà entre 29 i 31 habitatges amb tres tipologies diferents (de 40, 60 i 70 m2), i es fixaran uns criteris d’habitabilitat, és a dir, en funció de la superfície de cada pis, hi podran viure un màxim i mínim de persones. També es crearan espais comuns, com una bugaderia conjunta que tindrà la finalitat d’estalviar energia i alhora tenir equipaments rendibles. A més, s’aplicaran mesures sostenibles, “amb una obra que comptarà amb materials econòmics i amb menor impacte ambiental” comenta l'Elba. La previsió indica que les obres començaran aquest proper estiu i finalitzaran abans del Nadal de 2017.

solarcooperativalabordagenerde2016-02

solarcooperativalabordagenerde2016-03