La construcció de l'edifici cooperatiu de fusta La Borda del barri de la Bordeta arriba a l'última planta

Quatre mesos després d'haver posat la primera pedra de l'edifici al carrer Constitució, ja ha finalitzat la primera fase de l'obra, arribant a l'últim nivell de la construcció en fusta. La Borda serà el primer edifici de propietat col·lectiva que hi haurà en tot l'estat i alhora el més alt construït de fusta. [[Vegeu fotos]]

La cooperativa "La Borda" va col·locar, el passat mes de febrer, la primera fusta de l'edifici de sis plantes i 28 habitatges que ja pren forma en un solar de Can Batlló, situat al carrer Constitució del barri de la Bordeta. Ara, quatre mesos més tard, ha finalitzat la primera fase de l'obra, "hem tocat aigües, és a dir, hem arribat a l'últim nivell de la construcció en fusta", fa saber Elba Mansilla, sòcia i habitant de “La Borda”. Durant el mes de juliol es treballarà per fixar l'estructura de fusta, "amb claus i amb diferents ferratges", detalla Mansilla. I un any més tard, a finals del juliol de l'any 2018 es preveu finalitzar les obres i, llavors ja començaran a viure els primers veïns i veïnes.

El procés de construcció d'aquest edifici està sent més àgil i ràpid que el d'un edifici de totxana i formigó, ja que "la construcció en fusta és més lleugera, i els temps per assecar i refermar són menors, fet que ha fet possible que en aquest cas s'hagi construït una planta per setmana", explica Mansilla. La fusta que s'està fent servir per a la construcció de l'edifici prové d'una empresa del País Basc. Només els fonaments i la primera planta estan fets de formigó.

"La Borda" és la primera cooperativa d'habitatge en règim de cessió d'ús que es construeix en un sòl qualificat d'habitatge protegit, "esperem ser els primers però no ser els últims", apunta la futura veïna. Alhora, és el primer edifici de propietat col·lectiva que hi haurà en tot l'estat espanyol i també el més alt construït de fusta. La construcció del nou edifici no només està tenint en compte aspectes de la sostenibilitat ambiental, sinó també, Mansilla destaca la sostenibilitat humana, "hem habilitat un seguit d'espais comunitaris, com una cuina comuna, un menjador comú, la bugada, els terrats, on pensem enfortir el vincle comunitari entre els veïns i les veïnes, mancomunant alguns recursos i també habilitant espais per la vida col·lectiva".

Per tal de finançar el projecte d'uns 3 milions d'euros, la cooperativa està obtenint els ingressos a través de les aportacions socials d'una trentena de socis i sòcies, d'uns 15.000 euros per unitat. Per garantir el finançament econòmic, la cooperativa santsenca de serveis financers ètics i solidaris, Coop57, va emetre participacions per 862.000 euros que es van esgotar en 19 dies. També, altres socis no habitants de la cooperativa han invertit 200.000 euros, i altres entitats de la cooperativa social i solidària han donat suport al projecte amb 38.000 euros. Ara, segons Mansilla cal cobrir un 20% del finançament restant que caldrà obtenir en els sis mesos vinents.

Per col·laborar en aquesta iniciativa i fer aportacions econòmiques, "estem emetent préstecs participatius, amb remuneracions diferents, en funció de la durada", detalla Mansilla. A la vegada, aquesta diu que entitats internacionals vinculades en el món de l'habitatge estan donant suport a aquesta iniciativa bordetenca.

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-01

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-02

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-03

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-04

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-05

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-06

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-07

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-08

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-09

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-10

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-11

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-12

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-13

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-14

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-15

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-16

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-17

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-18

construccioedificifustalabordacanbatllojunyde2017-19