La companyia de teatre santsenca Liada Nacional porta al barri l’obra “1984”

El director de la companyia, el santsenc Agus Giralt, ens explica com han preparat aquesta obra de George Orwell, adaptada al teatre per Michael Gene Sillivan i que representen aquest cap de setmana al Casinet d'Hostafrancs.

La companyia de teatre santsenca Liada Nacional porta al barri l’obra “1984”

El passat 28 de febrer va estrenar-se al Teatre de la Parròquia dels Dolors “1984”, una obra de George Orwell, adaptada al teatre per Michael Gene Sillivan que ha fet la Companyia Liada Nacional del barri de Sants. Aquest diumenge a la tarda es farà l’última representació teatral al Casinet d’Hostafrancs. El director de l’obra, el santsenc Agus Giralt, explica que “ és una obra dura, ja que hi ha tortures, hi ha un degoteig psicològic sobre el personatge i escenes fortes”.

 

Situa’ns primer en el context històric en el qual es narra la novel·la. Quin és?

George Orwell quan escriu aquesta novel·la l’escriu amb totes les problemàtiques que van haver-hi al segle XX. Ell fa una novel·la futurista. Ens narra un futur amb una societat sota control.

 

Què narra aquesta novel·la de ficció política? Quin és l’argument?

L’argument es basa en un personatge, és un funcionari, en el qual li arriba un dia que no li quadren moltes de les coses que li expliquen a la feina i on ha de participar. A partir d’aquí, ell mateix es genera un petit món i intenta buscar alternatives. Qui hagi llegit la novel·la o hagi vist la pel·lícula es sorprendran quan vegin aquesta adaptació, perquè en una escena molt concreta es narra tota la història.

 

De quina manera ho representeu? Com us heu repartit els diversos papers?

Tenim el personatge principal Winston Smith i la Rosa ho fa molt bé. Després hi ha una sèrie de personatges que fan un interrogatori a Smith, a través del qual juguen amb ell. També hi ha moments que dubtem de qui està guanyant aquesta batalla dialèctica.

 

Es d’aquelles obres on l’espectador ha d’estar ben atent en tot moment, oi?

Sí. Comença amb una escena molt forta i es va reproduint al llarg de les dues hores i mitja que dura l’obra.

 

Quan vareu anunciar l’obre asseguràveu que és per majors d’edat, i això perquè?

Nosaltres ens feia patir que la gent pogués associar que fèiem una obra de teatre i que pogués ser una cosa més laic com uns pastorets. Realment és una obra dura, ja que hi ha tortures, hi ha un degoteig psicològic sobre el personatge i escenes fortes.

 

Com va anar l’estrena del passat 28 de febrer?

Estem molt contents. És una obra que suposa molt d’esforç. Al principi l’hem publicitat sobretot als cercles més propers. Tot i això vam tenir 100 persones de públic.

 

Com us heu anat preparant?

Portem gairebé un any preparant-la. És un salt a la piscina. Volíem fer moltes coses que per nosaltres són noves. La gent que vingui veurà video-projeccions, efectes de llum i de so, escenes fortes que realment per interpretar-les teníem que tenir molt integrats els personatges.

 

Com neix la companyia Liada Nacional?

En un principi érem gent que veníem de l’esplai Xiroia o havíem fet teatre de forma amateur. Un dia proper a la diada nacional vam parlar de crear un grup de teatre. Al principi no teníem nom, però vam dir que seria una gran “liada” i coincidint a la data propera de la diada nacional li vam dir “Liada Nacional”. Primer vam fer una obra de tertúlia escrita per nosaltres, però ara volíem anar més lluny, complicar-nos la vida.

 

Ens podeu confirmar quines seran les properes dates de representacions?

Hem estat el dia 22 de març a Can Batlló, el 28 de març també a la parròquia de Sant Medir. Al mes d’abril hem estat a les Corts i aquest diumenge 26 d’abril estarem al Casinet d’Hostafrancs.

estrenaobrateatreliadanacionalsantsfebrerde2015-02

estrenaobrateatreliadanacionalsantsfebrerde2015-03

estrenaobrateatreliadanacionalsantsfebrerde2015-04

Fotos: Lluc Miralles – Companyia de Teatre Liada Nacional

Compartir: