La Borda convida una cooperativa mexicana per explicar un projecte de comunitat

La cooperativa d'habitatge de Can Batlló va organitzar, dissabte al matí, una xerrada en què es va explicar el cas de la Cooperativa Acapiotzin, un projecte de construcció de comunitat i sostenibilitat que s'està desenvolupant a diversos barris de Mèxic D.F.

La cooperativa d'habitatge de Can Batlló "La Borda" va organitzar, dissabte al matí, una xerrada a l'auditori de Can Battló, en què es va explicar el cas de la Cooperativa Acapiotzin, un projecte de construcció de comunitat i sostenibilitat que s'està desenvolupant a diversos barris de Mèxic D.F. Enrique Reynoso, militant del "Frente Popular Francisco Villa Independiente-Unidad Nacional de Organizaciones Populares", va ser l’encarregat d’apropar la realitat als veïns del barri.

El ponent va recordar que els espais urbans de Mèxic "s'han anat cedint a empreses privades, i cada vegada és més complicat la generació d'espais on no es reprodueixi el sistema capitalista que ens està individualitzant". Així, fa 26 anys, va iniciar-se el desenvolupament d'aquesta organització emprada per processos d'autogestió i autoconstrucció. Després de la caiguda del bloc socialista als anys vuitanta, en els darrers anys, les polítiques governamentals han beneficiat a les constructores privades, i s'han enfrontat amb l'organització. Tot i això, la cooperativa ja compta amb 600 famílies repartides a dues delegacions perifèriques de la ciutat i que han crescut, a partir de l'esforç reorganitzat i l'autogestió. Bona part de l'organització es troba en mans de les dones i compta amb un sistema de seguretat i de justícia restaurativa pròpia, així com serveis per resoldre conflictes.

Reynoso també va llegir un text, escrit per la mateixa organització, en què parlava del concepte d'"autonomia", dient que és la capacitat que tenim per pensar i decidir per nosaltres mateixos, "prenent com a principi el benefici col·lectiu, és a dir, generar alternatives a les nostres necessitats sense desprendre dels mals governs que només serveixen al capital, i sempre ens han fet callar i estar immòbils davant la injustícia i desigualtat". Al final de la conferència, els assistents i membres de La Borda van fer-li arribar a Reynoso, diverses qüestions que en un futur podrien servir per aplicar a la cooperativa d'habitatge de la Bordeta.

xerradaauditoricanbatllocooperativalabordamaigde2016-05

xerradaauditoricanbatllocooperativalabordamaigde2016-01

xerradaauditoricanbatllocooperativalabordamaigde2016-02

xerradaauditoricanbatllocooperativalabordamaigde2016-03

Fotos: Ángel Rabaneda