Jordi Soler presenta ‘La fàbrica’ a Can Batlló tot recordant la història del moviment obrer de la Bordeta

Per a explicar-ho, Soler presenta una novel·la històrica que es basa en dos moments clau del sindicalisme del barri. Des del pistolerisme d'inicis del segle XX fins als moviments veïnals actuals de Can Batlló. [[Vegeu fotos]]

Jordi Soler presenta ‘La fàbrica’ a Can Batlló tot recordant la història del moviment obrer de la Bordeta

La fàbrica és el primer llibre del veí i activista bordetenc Jordi Soler, que es va presentar dimarts a l’auditori del bloc 11 de Can Batlló. Amb aquesta novel·la, l’autor fa un retrat de Can Batlló i de tot el moviment veïnal que ha lluitat per recuperar aquest espai. Per a explicar-ho, Soler presenta una novel·la històrica que es basa en dos moments clau del sindicalisme del barri. Des del pistolerisme d’inicis del segle XX fins als moviments veïnals actuals de Can Batlló.

El llibre ha estat publicat per l’editorial Descontrol i durant la presentació van recordar que “ens caracteritzem per la recuperació de memòria històrica i del moviment obrer dels anys 20 i dels anys 30”. Sobre el llibre de Jordi Soler afegien que “ens agrada perquè en la nostra editorial oferim assajos però poca literatura, que és el que ell aporta”.

A la presentació Jordi Soler va explicar que “Com que sempre escrivia textos breus pensava que a partir de la pàgina 20 ja no sabria què dir”. A més, després d’uns cursos a l’Ateneu Barcelonès, “la novel·la va anar sortint, juntament amb la gent de l’editorial Descontrol perquè van acollir molt bé el llibre”. A banda del rerefons històrics, Soler va confirmar que les seves dues intencions eren “entretenir i informar”. Considerava que volia fer-ho en format de novel·la “perquè fos un llibre que atrapés, que enganxés a seguir llegint”. Destacava que “si la història del moviment obrer del meu barri i del meu país hagués passat als Estats Units, tindríem moltíssimes pel·lícules al respecte”.

Recuperant la història de l’espai, la família Batlló va arribar a la Bordeta a mitjans segle XIX. Però quan la fàbrica tèxtil pren més força és durant el franquisme sota el control de Julio Muñoz. Des de la plataforma de Can Batlló, Joan Costa, posava alguns exemples del vincle de la fàbrica amb el barri: “a l’any 1956, el 80% de les dones solteres de la Bordeta treballaven a Can Batlló”. Llavors, el 1964 va tancar el tèxtil i “Julio Muñoz va llogar els espais a altres empresaris fins que es va convertir en una ciutat d’oficis”.

En les últimes dècades del segle XX van arribar les principals victòries dels moviments veïnals, però costava recuperar Can Batlló. “Hi havia lluites socials a tot el barri, es va conquerir Cotxeres i l’Espanya Industrial però Can Batlló no arribava perquè es considerava que no es volia que s’acomiadessin als més de 4.500 treballadors que hi havia”, recordava Costa.

Amb l’entrada del 2000 el veïnat mou fitxa i aconsegueix que les empreses abandonin l’espai. Però la lluita seguia sent amb la propietat. Després dels intents d’ocupació i tota la mobilització i pressió del veïnat des del 2009, quan es crea la Plataforma, s’entra a Can Batlló per gestionar l’espai el 2011.

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-01

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-02

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-03

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-04

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-05

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-06

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-07

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-08

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-09

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-10

presentaciollibrejordisolerlafabrica21gener2020-11

Compartir: