En resposta a la carta de Josep Chalmeta

Joan Botella, Catedràtic de Ciència Política i Degà de la Facultat de Polítiques de la UAB

En resposta a la carta de Josep Chalmeta

Voldria donar les gràcies  a participar a l’Aula Oberta de la Bordeta per haver-me convidat a participar-hi amb una xerrada sobre el federalisme. Va ser molt agradable, crec que va interessar el públic, i em va permetre tornar a la meva escola d’infància.

Tot i així, la carta d’opinió que s’ha publicat en aquest portal i que signa Josep Chalmeta, m’ha fet pensar. De fet, tot i que vaig avisar que no parlaria sobre política catalana, el comentari es dedica en un 80 % a discutir les posicions polítiques que m’atribueix, a partir de qualificar-me de “unionista” (cosa que no soc, però això ara no ve al cas). Deixeu-me fer quatre observacions, purament fàctiques, que em sembla que hauríeu de recollir a la vostra web:

– federalistes enllà de l’Ebre: el primer que vaig esmentar va ser el PCE – IU; i quant al PSOE, vaig esmentar les seves posicions recollides en documents oficials dels últims anys, subratllant els dubtes que han manifestat al llarg del temps. ( i atribuir-li al pobre Josep Pla que hagués parlat del PSOE i del PP, posant-ho entre cometes, és atrevit!)

– Txecoslovàquia: no es va tractar d’un procés de secessió, sinó de la dissolució d’un Estat, separant-se en dues parts més o menys iguals (i, subratllo, evitant fer-hi un referèndum, per què els dos governs territorials sabien que més d’un 60 % de l’electorat preferia mantenir la federació, en lloc de trencar-la). Reitero: mai hi ha hagut una secessió en una democràcia.

– enquestes: vaig citar dades de l’enquesta del CEO que s’havia publicat el mateix dia, i de la darrera enquesta del CIS, publicada la setmana anterior. Sé per la meva professió que hi ha enquestes dolentes, manipulades o inventades, i les evito sistemàticament: per tant, res d’enquestes “dubtoses”.

– algú del públic va dir alguna cosa “amb el meu assentiment”. Tendeixo a subratllar, per educació, quan algun dels assistents diu alguna cosa exacta o encertada. No recordo a què es referiria, però que algunes empreses han anunciat que abandonarien una possible Catalunya independent és exactament cert (com el Banc de Sabadell, Editorial Planeta, Pronovias…); no que ho hagin fet ja, sinó que anuncien que ho farien, en un futur hipotètic. Crec que en això no hi ha error.

– no cal que es federin estats independents: Alemanya o Bèlgica són federacions fetes per descentralització, a partir de vells Estats unitaris.

En resum, em fa l’efecte que l’autor de la nota em va atribuir prèviament una certa posició política, i a partir d’aquí  s’ha dedicat a retocar les coses que vaig dir, a favor d’aquesta atribució apriorística. ( no sé si això li haurà quedat al Sr. Chalmeta de la seva ja antiga etapa militar, en què em vaig trobar a les seves ordres!)

Em sembla que els lectors d’aquesta pàgina web, i els propis assistents a aquella xerrada, poden estar interessats a poder llegir aquestes notes.

Compartir: