“Els valors en la vida de la persona humana” segons Toni Aguilar

Entrevista a Toni Aguilar, nascut al barri de la Bordeta, ha viscut tota la vida davant de Sant Medir i ha participat amb entitats com el Teatre de Sant Medir o els Castellers de Sants. Acaba de presentar el seu primer llibre, on parla dels valors en la vida de la persona humana.

“Els valors en la vida de la persona humana” segons Toni Aguilar

Toni Aguilar, nascut al barri de la Bordeta ha viscut tota la vida davant de la Parròquia de Sant Medir. També ha participat amb entitats del barri com la mateixa parròquia, el Teatre de Sant Medir o els Castellers de Sants. Ara que viu amb la seva dona a Terrassa i té un fill, ha decidit escriure un llibre per parlar dels valors en la vida de la persona humana.

 

Toni, quina és la teva vinculació amb el barri de la Bordeta?

De tota la vida. Vaig néixer al barri de Sants. Vivia davant de la parròquia de Sant Medir i veia totes les activitats que es feien. Jo hi vaig participar fent teatre a la parròquia com els Pastorets, vaig ajudar sent acomodador i també vaig estar als Castellers de Sants.

 

Com vas decidir escriure la novel·la que avui ens presentes: “Els valors en la vida de la persona humana”?

Com que la meva dona viu a Terrassa i som de família de pagesos, tenim parada al Mercat de l’Independència. Llavors, al mercat, vam fer un calendari on cada mes tractava un valor de la vida humana. Fruit d’això vaig pensar d’escriure aquest llibre.

 

De quina manera expliques cadascun dels valors que podrem trobar-nos en aquesta obra?

Curiositat correspon al gener, l’he posat primer, ja què durant la vida humana coneixem una parella o amistats i necessitem curiositat per aquella persona. Cada valor que he fet pot anar destinat a nens i a persones grans. Hi ha una part de cada valor que és com un conte i una altra més seriosa. De cada valor també trobem una part en prosa i una petita part en poesia.

 

Quins són els altres valors que trobem i que fan referència a cadascun dels mesos de l’any?

Un cop hi ha la curiositat hi ha l’admiració que correspon al febrer. Cal tenir entusiasme perfer coses junts. L’esbarjo vol dir que totes les aficions s’han de traduir en esbarjo ja que no tot ha de ser feina, treball, etc. Diversió vindria a partir de l’esbarjo, amb el qual cal divertir-se. La diversió l’has de fer feliç, per tant ve la felicitat i serenor. Quan et coneixes entres amb l’amor, que és molt important, però l’amor ha de ser amb un suplement amb la sensibilitat. Ser sensible amb unes creences o algunes altres coses, sense enfadar-se. Un cop has superat això ve la tendresa, és a dir, has de ser tendre amb les persones. Finalment, la delicadesa, és a dir, ser delicat amb la persona en tots els sentits de la vida.

 

També parles de com viure amb els valors i com posar-los en pràctica humanament i cristianament, què vol dir?

Aquest llibre no tindria sentit si no té el fons que té. Quan dic de posar-los en pràctica humanament, vol dir saber-se comportar amb la parella i amb els amics, ser sensible, tendre, ser delicat quan hi ha algun problema i sobretot l’amor en majúscules. La felicitat s’ha d’intentar, tot i que és difícil, però s’ha d’intentar. Cristianament, per què la part del llibre que he escrit contes parla cristianament, és a dir, la parella es coneix i comencen a sortir. Quan un dia van pel bosc troben una llum que representa que és Déu qui els va orientat i els hi diu quins valors han d’utilitzar. Aquesta llum apareix quan vas coneixent a la persona i t’equivoques, és una ajuda de Déu.

 

Toni, aquests valors els has posat a la pràctica a la teva vida?

De fet, a partir de la meva experiència he pogut escriure aquest llibre. Ningú pot dir que el camí de la parella sigui de colors de rosa, però aquest llibre ajuda a reflexionar quan hi ha algun moment discussió.

 

On podrem trobar aquest llibre?

Aquest llibre l’he imprès jo per mi mateix però ara intento que es faci difusió pels mitjans i aquell que el vulgui pot contactar amb mi.

 

Tens previst escriure alguna nova novel·la?

No sé si sortirà el projecte que tinc en ment. Però com ara estudio educació infantil, estic fent un resum de cada tema i a partir d’aquí estic escrivint episodis per ajudar als pares que siguin novells. La il·lusió hi és, però són projectes.

entrevistaescriptortoniaguilarsantsoctubre2014-02

Compartir: