Els historiadors del barri Agus Giralt i Marc Santasusana presenten el llibre “Episodis del moviment obrer als Països Catalans”

La Lleialtat Santsenca va acollir dilluns a la tarda la presentació del llibre amb els seus autors, l'historiador santsenc Agus Giralt i l'hostafranquí Marc Santasusana. [[Vegeu fotos]]

Els historiadors del barri Agus Giralt i Marc Santasusana presenten el llibre “Episodis del moviment obrer als Països Catalans”

La Lleialtat Santsenca va acollir dilluns a la tarda la presentació del llibre “Episodis del moviment obrer als Països Catalans”, editat per Edicions del 1979. Els seus autors, són els historiadors Agus Giralt i Marc Santasusana, que explicava que aquest és “un projecte col·lectiu que va arrencar fa 4 anys” i que han buscat incloure un ventall important d’històries obreres. Això sí, de forma independent per tenir un format de lectura més àgil i no esdevenir un simple manual d’història. Aquest és “un fenomen molt comú i molt heterogeni perquè volem tractar els diferents territoris, perquè el moviment obrer ha estat molt combatiu”.

Giralt afegia, durant l’inici de la presentació, la importància que va tenir presentar-lo a la Lleialtat Santsenca, un “espai històricament reivindicat perquè era una cooperativa obrera aixecada pels treballadors de Sants” i ara ja gaudit pel barri. El propi Santasusana destacava que per a fer aquest llibre han tingut en compte diferents períodes de la història. El primer d’ells, i un dels més importants, va ser l’etapa de la Segona República i, posteriorment, la Guerra Civil. On l’obrerisme i l’anarquisme dels Països Catalans van tenir un pes important. Santasusana i Giralt s’han encarregat d’aquest espai de temps més curt, però igualment intens. A diferència d’Europa, amb l’arribada de les dretes al poder, “aquí va arribar la Segona República amb un moviment obrer molt vinculat a l’anarquisme, mentre que a Europa predominava el socialisme i el comunisme”, recorden.

El llibre l’integren diferents volums. El primer inclou gairebé cent anys d’història del segle XIX, el segon volum però són només aquests anys de republicanisme i de la guerra, i el tercer volum tornen a ser cent anys més d’història obrera. Com a historiadors, l’autor Agus Giralt va reconèixer que “va ser un repte haver de investigar sobre València o Mallorca”.

presentaciollibremarcsantasusanaagusgiraltsantsjuliolde2019-01

presentaciollibremarcsantasusanaagusgiraltsantsjuliolde2019-02

presentaciollibremarcsantasusanaagusgiraltsantsjuliolde2019-03

presentaciollibremarcsantasusanaagusgiraltsantsjuliolde2019-04

presentaciollibremarcsantasusanaagusgiraltsantsjuliolde2019-05

presentaciollibremarcsantasusanaagusgiraltsantsjuliolde2019-06

Compartir: