El Programa de Gent Gran de Sants-Montjuïc arriba als 25 anys

Al llarg dels últims 25 anys, aquest programa ha anat desenvolupant diverses activitats de relacions intergeneracionals que han pogut configurar el nou llibre, presentat ahir al vespre a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]L’important creixement demogràfic de la gent gran al llarg dels últims anys, ha obligat les institucions a crear polítiques públiques envers l’envelliment actiu. És el cas, per exemple, del Programa de Gent Gran del Districte de Sants-Montjuïc. Al llarg dels últims 25 anys, aquest programa ha anat desenvolupant diverses activitats de relacions intergeneracionals que han pogut configurar el nou llibre presentat ahir al vespre, en un acte, a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc: “Aprendre amb la gent gran, un programa de relacions intergeneracionals”.

Es tracta d’un volum en el qual es vol fer entendre la creixent necessitat social de relació entre generacions diferents i com l’apropament entre persones grans, infants, adolescents i joves permet que, plegats, comparteixin les seves històries de la vida. L’acte, celebrat en el marc del Dia Mundial de la Gent Gran, va comptar amb la presència de gent gran provinent de diversos centres residencials de Sants-Montjuïc, educadors i voluntaris del programa vinguts dels diferents casals, així com representats i tècnics del Districte de Sants-Montjuïc.

L’autora d’aquesta obra, M. Carmen Gárate, en començar, va voler deixar clar que “és un llibre que l’hem escrit tots i totes, els que d’alguna manera o altre hem tingut a veure en aprendre amb la gent al llarg de 25 anys”. Gárate també va voler remarcar les “aportacions, suggeriments i crítiques de tothom” que han servit per explicar el “com han estat i perquè s’han produït el seguit de fets del llarg dels anys” i que es reflecteixen en l'obra. Es tracta d’un llibre que, segons l'autora, serveix "com a manual a qui vulgui començar un programa intergeneracional i a qualsevol persona que vulgui créixer relacionant-se amb persones d’altres generacions”. Gárate va acabar demanant “gaudir del llibre i a escriure la història dels 25 anys vinents”.

El llibre compta amb tres apartats diferenciats: El primer explica la creació del programa de Gent Gran l’any 1991, el segon aprofundeix a la història d’aprendre amb la gent gran, “les dificultats que hem superat, moments d’alegries, situacions entranyables, d’èxit i també de cansament” va definir Gárate. I el tercer apartat recull moltes de les respostes de les diferents generacions, “on molts de vosaltres us veureu reflectits en situacions i emocions viscudes” va apuntar l'autora del llibre.

Durant l’acte de presentació també hi va ser present el professor de Sociologia de la Universitat de Granada i expert en relacions intergeneracionals, Mariano Sánchez que va destacar que el “llibre suposa alguna cosa inèdita i nou, de fet, no conec cap precedent igual, us heu de sentir orgullosos per haver aconseguit una cosa gairebé impossible” va assegurar Sánchez, qui més tard va encarregar-se de realitzar una xerrada.

Per la seva banda, Joan Sanromà, conseller de gent gran del Districte de Sants-Montjuïc, va valorar la tasca de tots els voluntaris que han participat al llarg dels anys "perquè aquest programa tingués continuïtat i espero que en els pròxims anys s’enforteixi encara més”. En finalitzar es va projectar un vídeo elaborat per alumnes universitaris en què es relatava les relacions entre generacions. Al final de l’acte, els assistents van menjar pastís d’aniversari i van brindar amb cava per poder celebrar els 25 anys del programa de Gent Gran a Sants-Montjuïc.

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-01

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-02

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-03

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-04

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-05

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-06

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-07

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-08

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-09

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-10

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-11

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-12

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-13

25aniversarigentgransantsmontjuicsetembre2015-14