El debat de la Festa Major d’Hostafrancs se centra amb els joves

Dins del marc de la Festa Major d’Hostafrancs dijous al vespre es va celebrar a la sala de plens del Districte una nova edició del debat “I tu què en penses de la festa major?”. En aquesta ocasió, el tema central va ser “Els joves i la festa major”. [[Vegeu fotos i escolteu el debat sencer]]

El debat de la Festa Major d’Hostafrancs se centra amb els joves

Dins del marc de la Festa Major d’Hostafrancs, un any més, dijous al vespre es va celebrar a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc, una nova edició del debat “I tu què en penses de la festa major?”. En aquesta ocasió, el tema central va ser “Els joves i la festa major”. Hi van participar diferents membres que actualment o en el passat han estat vinculats en la Festa Major d’Hostafrancs o al Centre Montserrat Xavier i alhora, al final del programa els veïns i veïnes que van assistir-hi van poder aportar la seva opinió. Durant la xerrada es van parlar de les diferències existents de veure una festa major quan ets veí o veïna a quan ets participant de la mateixa festa major. També, com a joves, van opinar sobre el model actual de la festa major i del model que hi havia anteriorment.

Per exemple, David Abellan, actual coordinador del Centre Montserrat Xavier i col·laborador de la Festa Major d’Hostafrancs, va comentar que “abans la festa major anava adreçada a un públic o molt nen o molt adult i ara a mesura que ha anat avançant la societat hem vist que els joves han anat canviant el model”. En aquest sentit, Abellan va apostar per “buscar maneres per potenciar aquest col·lectiu jove”. En aquesta mateixa línia, Ali Olmos, col·laboradora de la Festa Major d’Hostafrancs, va opinar que al llarg dels anys “s’ha tingut que pensar amb els joves i fer activitats que agradessin als joves per poder omplir la festa major”. Olmos també va voler destacar que la clau ha estat en mantenir una tradició, referint-se a la fira de la magrana: “Sí que són importants els joves, però crec que hi ha lloc per tothom”. Marc Fornells va assegurar que la clau ha estat anar a buscar els joves per que participin a la festa major. Per evidenciar que abans no hi havia prou gent jove participant, Fornells va explicar una anècdota: “quan tenia 20 anys no recordo cap concert jove a la festa major i ara que tinc més de trenta anys si que hi ha i jo hi vaig”. Per una altra banda, Pepo Montserrat, també, col·laborador de la Festa Major d’Hostafrancs, també va valorar positivament el canvi de model, “destacant el cúmul d’activitats”.

En relació al model actual de festa major i a les activitats que s’hi fan, Abellan va destacar que les festes “tenen un ventall d’activitats diverses per totes les edats, que potser altres festes de barri no tenen”. Olmos va considerar la Festa Major d’Hostafrancs com “una festa amb esperit de barri, sense res a veure amb la de Sants i Gràcia que són més massificades”. Fornells va seguir dins de la mateixa tònica que Olmos apostant per la manera en com és la Festa Major a Hostafrancs, on es té la idea de que “tots ens coneixem en el barri i que qualsevol acte que hi vagis veuràs algun conegut”, i va valorar postivament la transversalitat  que tenen les activitats que s’hi fan. Durant el debat també es va parlar de les noves tecnologies com les xarxes socials. En aquest sentit, Montserrat va explicar que “és una manera d’apropar la festa en la societat en la que ens trobem” i “fas una difusió que arriba a molta gent i amb un cost zero” Olmos, també va opinar que qualsevol esdeveniment s’ha d’adaptar a les noves tecnologies “les xarxes socials no són únicament dels joves sinó, són de tothom. Tot i que els joves són el futur de la festa major i per tant han de participar-hi, gaudir-la per després col·laborar”.

El president de la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs, Josep Espín, va agrair la participació als quatre joves durant el debat i va assegurar l’èxit participatiu que està havent aquest dies de festa. Al final de l’acte, Espín va fer entrega del llibre de “150 anys de tradició i festa a Hostafrancs” als participants del debat.

En general, els quatre ponents del debat, que van organitzar la FAECH, Sants 3 Ràdio i EL3.CAT, van coincidir en el paper que tenen els joves dins de la festa major. La idea de seguir fer barri i de mantenir les activitats per a totes les edats, tant per nens, adults i joves. També van valorar positivament els canvis que hi ha hagut al llarg dels últims anys, com l’ús de les noves tecnologies per participar a la festa major o fer un concert que atregui a gent jove com és el concert de “Diversiones”, per exemple.

A continuació podeu escoltar la retransmissió del debat sencer emesa per Sants 3 Ràdio:

debatfestamajorhostafrancs9octubre2014-01

debatfestamajorhostafrancs9octubre2014-03

 

Compartir: