El Centre Social de Sants proposa que es modifiqui el PGM de l’última fase del cobriment de les vies de Sants

La proposta que han presentat aquest dimecres en roda de premsa, planteja modificar el Pla General Metropolità (PGM) per tal de desafectar tres parcel·les que es troben al carrer de Bonaventura Pollés, amb una cinquantena de famílies pendents de ser expropiades i reallotjades; i als dos costats de les vies del carrer Jocs Florals, una de les quals acull l'edifici de Can Vies. [[Vegeu fotos i plànols]]

El Centre Social de Sants proposa que es modifiqui el PGM de l’última fase del cobriment de les vies de Sants

El Centre Social de Sants ha presentat, aquest matí en una roda de premsa, una proposta amb què vol desencallar l’última fase del cobriment de les vies de Sants, corresponent al Pla d’Actuació Urbana (PAU) que afecta tres parcel·les que es troben al carrer de Bonaventura Pollés i a ambdós costats de les vies del carrer Jocs Florals, una de les quals acull l’edifici del CSA Can Vies. L’entitat considera que ajornar aquesta afectació empitjora la vida d’una cinquantena de famílies pendents de ser expropiades i reallotjades als carrers Burgos i Riera de Tena .

Així, el Centre Social de Sants planteja modificar el Pla General Metropolità (PGM) per tal de desafectar totes aquestes parcel·les i, a la vegada, iniciar un procés de participació ciutadana per tornar a definir aquesta tercera fase, redibuixant els accessos al calaix i a l’estació de metro de Mercat Nou, al carrer Riera de Tena: “Volem millorar el dibuix existent, millorant la zona actualitzant i modernitzant un dibuix que es va dibuixar fa 14 anys i creiem que ha caducat, ja que no es va fer amb la precisió corresponent”, expressava Jordi Falcó, coordinador de l’entitat. Segons el president del Centre Social de Sants, Josep Maria Domingo, l’associació de veïns està disposada a liderar aquesta modificació i el procés participatiu que ha de permetre qüestionar el futur de l’edifici de Can Vies: “El tema de la rampa està obert, i aquest desencallament facilitarà parlar d’aquest tema”.

La demanda ha rebut el suport de la presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïns de Barcelona, Anna Menéndez que ha destacat que es tracta d’una proposta “oberta i no tancada sobre un projecte concret, ja que pretén desencallar un conflicte que s’arrossega des de fa molts anys i a molta gent”. També, l’executiva de Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta ha donat suport a la proposta de desafectació de les tres parcel·les, incidint sobretot a la del carrer Bonaventura Pollés “on viu un veïnat molt gran que estan col·lapsats amb les seves obres i sense poder fer res”, expressava la presidenta del Secretariat, Lluïsa Erill.

A la roda de premsa també han assistit com a públic membres de l’Associació de Veïns de Badal, Brasil i la Bordeta, i de la Plataforma Adéu Can Vies que defensen el projecte aprovat l’any 2003 que preveu enderrocar l’edifici de Can Vies i construir una rampa en aquest espai: “El projecte es va dissenyar durant més de vuit anys i té el suport de la majoria de partits polítics i entitats”, deia Josep Rafel Coromines d’Adéu Can Vies. Aquest considera que els impulsors d’aquesta nova proposta “estan utilitzant aquesta modificació del PGM per donar Can Vies als joves que estan allà”.

El desentès és, doncs, més que evident entre unes entitats i altres. Caldrà esperar si el Districte de Sants-Montjuïc aprova la proposta presentada aquest dimecres, i siguin els veïns els que, a través d’un procés participatiu, acabin amb aquest conflicte. per la seva banda el Districte es mostra “content i satisfet” que entitats veïnals hagin entomat aquesta iniciativa, que permet “despolititzar el conflicte”. També asseguren que “s’estudiarà tècnicament” el projecte, i hi haurà “màxim diàleg” amb totes les parts implicades.

rodadepremsapresentaciomodificaciopgmcalaviescentresocialdesantsfebrer2017-01

rodadepremsapresentaciomodificaciopgmcalaviescentresocialdesantsfebrer2017-02

rodadepremsapresentaciomodificaciopgmcalaviescentresocialdesantsfebrer2017-03

rodadepremsapresentaciomodificaciopgmcalaviescentresocialdesantsfebrer2017-04

rodadepremsapresentaciomodificaciopgmcalaviescentresocialdesantsfebrer2017-05

rodadepremsapresentaciomodificaciopgmcalaviescentresocialdesantsfebrer2017-06

rodadepremsapresentaciomodificaciopgmcalaviescentresocialdesantsfebrer2017-07

Fotos: Ángel Rabaneda

Compartir: