De Sants al món: més de 73 anys de les sabatilles esportives Mates

La tradició sabatera data de 1947, any en què Francesc Mates va decidir començar a fabricar el seu propi calçat esportiu. Feia tres anys que ell era atleta, però també ajudava en una sabateria des dels 14 anys. Entrevistem a Myrna Mates és la filla del fundador i actual encarregada de la fabricació de sabates.

De Sants al món: més de 73 anys de les sabatilles esportives Mates

La sabateria Mates porta oberta al carrer Gayarre des del 2007. Podria semblar recent, però la tradició sabatera data de 1947, any en què Francesc Mates va decidir començar a fabricar el seu propi calçat esportiu. Feia tres anys que ell era atleta, però també ajudava en una sabateria des dels 14 anys. Arrel de la seva afició per l’esport, i dels coneixements en l’ofici, va començar a fabricar-se les seves pròpies bambes a partir dels retalls de pell que aconseguia a la sabateria. Així va ser com va començar aquesta tradició familiar fa ja 73 anys.

Myrna Mates és la filla del fundador i actual encarregada de la fabricació de sabates. Recorda que “el meu pare va començar amb l’atletisme el 1944 i arrel de l’esport va començar a modificar les seves pròpies bambes”. Més endavant, una botiga es va interessar pel seu producte i així va ser com es va iniciar el negoci. Fidels als seus inicis, Mates detalla que “hem estat treballant únicament amb calçat esportiu fins als anys 90, ja en aquests últims anys hem anat introduint sabates més per al dia a dia”. Davant la qualitat i bon tracte que necessiten les sabates esportives, Myrna Mates matisa que “un calçat per esport el pots fer servir per al dia a dia, però unes bambes normals no serveixen per a l’esport”.

A banda de mantenir-se fidels a la tradició esportiva, l’actual gerent subratlla que “també hem volgut seguir la tècnica del pare, mica en mica l’hem adaptat a la forma de treballar més moderna però mantenint l’essència”. Tot això, a més, fet a Sants. “Des que vaig néixer que he vist sabates i així vaig començar a ajudar al pare”, recorda. I afegeix que “quan tenia uns 7 anys vam obrir la fàbrica aquí al carrer Gayarre, on hem anat treballant i seguim, a més amb l’obertura de la botiga el 2007”.

La sabateria Mates fabrica calçat de qualitat i amb vocació internacional. “Tenim molts bons clients al Japó, a França o a Anglaterra”, celebra Myrna Mates. Tot i que “a l’estranger es valora més el treball artesanal, aquí cada cop pren més força”. A més de fabricar i vendre les sabates, seguint tots els passos de la cadena de producció des d’un àmbit local, la sabateria Mates ofereix un tracte personalitzat. En aquest sentit, la gerent destaca que “ja fa anys que professionals de l’esport ens contacten pel nostre producte de qualitat”. Persones que han patit problemes als peus, com l’ex jugador de bàsquet Roberto Dueñas, s’han interessat pel seu producte. Des d’esportistes com l’ex blaugrana, fins a famosos que desitgen la qualitat de les seves sabates, com Bruno Oro o Danny Glover.

sabateriamatescarrergayarresantsgenerde2020-05

sabateriamatescarrergayarresantsgenerde2020-01

sabateriamatescarrergayarresantsgenerde2020-02

sabateriamatescarrergayarresantsgenerde2020-03

sabateriamatescarrergayarresantsgenerde2020-04

Compartir: