Carles Vallejo, els Castellers del Poble Sec i l’Eix Comercial Sants-Les Corts reben la Medalla d’Honor de Barcelona

Carles Vallejo, els Castellers del Poble Sec i l’Eix Comercial Sants-Les Corts reben la Medalla d’Honor de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona va lliurar aquest dimarts les Medalles d’Honor de Barcelona d’aquest 2019. En l’acte al Saló de Cent, presidit per l’alcaldessa Ada Colau, es va fer entrega d’aquest reconeixement a diferents veïns proposats pel Consell Plenari i pels diferents Consells de Districte per la seva tasca de participació ciutadana. Concretament, al nostre districte de Sants-Montjuïc es va voler reconèixer la tasca de l’activista sindical Carles Vallejo, als castellers del Poble-sec i a l’eix comercial de Sants-Les Corts.

L’alcaldessa Ada Colau va obrir l’acte fent una reivindicació feminista. “Les dones han estat històricament oblidades en els diferents reconeixements i entrega de premis”, recordava l’alcaldessa. És per això que Colau destacava la política d’aconseguir la paritat per part del seu govern.

Carles Vallejo Calderón va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona per la seva destacada trajectòria com a activista sindical en defensa de les llibertats civils i polítiques. Ell va néixer al Poblenou en el sí d’una família socialista i treballadora, qui el van apartar de l’adoctrinament franquista. Vallejo va entrar a treballar a la SEAT el 1969 i ràpidament va entrar dins el sindicalisme a través de Comissions Obreres. Va arribar a ser-ne el responsable d’organització fins el que el desembre de 1970 va ser detingut i acomiadat, en ple estat d’excepció. Va sortir en llibertat provisional, però després de l’ocupació de la factoria el 18 d’octubre de 1971, en què la policia va assassinar el treballador Antonio Ruiz, va tornar a ser detingut. Novament va sortir en llibertat gràcies a les mobilitzacions dels seus companys de la SEAT. Però Vallejo va haver d’exiliar-se perquè la fiscalia li demanava 20 anys de presó.

Des de l’exili, primer a París i després a Itàlia, va participar en el moviment sindicalista internacional. Finalment va poder tornar a Barcelona el 1976 amb l’amnistia i el 1979 va ser escollit secretari del Comitè de la Zona Franca i secretari general de Comissions Obreres de la SEAT. Actualment continua la seva activitat a l’Associació memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT, al Centre d’Estudis, Recerques i Inversions al Desenvolupament de Catalunya i a la Fundació Pau i Solidariat. A més de presidir l’Associació d’ex-presos i preses polítiques de Catalunya.

Com es cridava, dins del districte també van rebre la Medalla d’Honor els Castellers del Poble-sec per la seva trajectòria com a entitat social i cultural del barri, en aquest 2019 en què compleixen 20 anys. La colla va néixer el 1999 quan un grup de veïnes i veïns del barri de totes les edats van començar a trobar-se a la plaça del Sortidor per aprendre a fer castells. La primera diada de la colla, que va escollir el blau-cel com a color de la camisa, va ser el juliol d’aquell mateix 1999 en plena festa major del Poble-sec.

La colla va assolir la seva millor actuació el novembre de 2015, quan van descarregar la primera i única ‘Clàssica de Vuit’ de la seva història. Un 2 de 7, un 3 de 8 i un 4 de 8. Els Bandarres, com se’ls coneix popularment, tenen un paper molt important en l’arrelament social i cultural del Poble-sec. A nivell festiu i reivindicatiu, participen activament en l’organització de la Festa Major. Mentre que a nivell social han tirat endavant projectes d’acollida per a persones nouvingudes com el ‘Tots som colla’. També, els Bandarres van ser una de les entitats impulsores del protocol contra les agressions masclistes als espais festius. Un projecte que va rebre el Premi 25 de Novembre, que convoca l’Ajuntament amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

Tot i ser de Les Corts, aquesta medalla també és compartida amb Sants-Montjuïc. L’eix comercial Sants-Les Corts treballa activament al nostre districte, amb els comerciants dels carrers Galileu, Vallespir i Joan Güell. També a la Rambla Brasil amb Numància o a Comtes de Bell-Lloc.

L’Eix es va constituir formalment el 2006 amb la unició dels comerciants de Vallespir, Galileu, Can Mantega i Joan Güell. Josep Escofet, actual president, va fundar l’associació i des de llavors que treballen per a fomentar el comerç de proximitat, així com per optimitzar els recursos econòmics i ampliar la seva projecció mediàtica. Sobretot, l’eix comercial de Sants-Les Corts busca teixit sinergies entre els diferents establiments que es troben en els dos districtes, tot garantint la qualitat i per donar identitat al barri i al seu veïnat.

En l’acte també va intervenir Jaume Collboni, primer tinent d’alcaldia de l’àrea d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda. Collboni va posar en valor l’origen d’aquestes medalles entregades. En total, se’n van donar 25 entre tots els districtes. Collboni destacava que “els valors barcelonins en les persones premiades que representen tots els barris i els seus teixits”.

medallesdhonorbcn26novembre2019-01

medallesdhonorbcn26novembre2019-02

medallesdhonorbcn26novembre2019-03

medallesdhonorbcn26novembre2019-04

medallesdhonorbcn26novembre2019-05

medallesdhonorbcn26novembre2019-06

medallesdhonorbcn26novembre2019-07

medallesdhonorbcn26novembre2019-08

medallesdhonorbcn26novembre2019-09

medallesdhonorbcn26novembre2019-10

medallesdhonorbcn26novembre2019-11

medallesdhonorbcn26novembre2019-12

medallesdhonorbcn26novembre2019-13

medallesdhonorbcn26novembre2019-14

medallesdhonorbcn26novembre2019-15

medallesdhonorbcn26novembre2019-16

medallesdhonorbcn26novembre2019-17

medallesdhonorbcn26novembre2019-18

Compartir: