Voluntaris del Casal de Gent Gran de Sants fan d’uns horts urbans un servei social per a malalts mentals

El Casal de Gent Gran de Sants de la Generalitat, ubicat al carrer Violant d'Hongria, compta amb uns horts urbans on avis i col·lectius amb malalties mentals de Sant Joan de Déu, fan un ús comunitari amb una finalitat de caràcter social. [[Vegeu fotos]]

Voluntaris del Casal de Gent Gran de Sants fan d’uns horts urbans un servei social per a malalts mentals

El Casal de Gent Gran de Barcelona – Sants de la Generalitat, ubicat al carrer Violant d’Hongria, compta amb uns horts urbans on avis i col·lectius amb malalties mentals fan un ús comunitari amb una finalitat de caràcter social. Aquests es troben a l’última planta de l’edifici i es divideixen en set parcel·les, sis de les quals estan adjudicades a voluntaris i una a usuaris de Sant Joan de Déu. “És un projecte molt bonic, ens agradaria que més gent hi participés, ja que és fabulós i a mi em dóna molta vitalitat”, expressa Montserrat Artiaga, una de les sis voluntàries del projecte que està funcionant des de fa tres anys. La voluntària explica que “hi vinc una hora al dia, ben aviat, hi tinc plantat bledes, pèsols i enciams”.

Aquest projecte d’hort urbà s’emmarca en el desenvolupament del programa de gent gran, a través d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Fundació Bancària La Caixa. Raquel Jiménez, responsable del Casal de Gent Gran de Barcelona – Sants creu que “és molt important fomentar aquest tipus de projecte, ja que com entitat pública valorem molt les interrelacions personals, la socialització de les persones, així com el fet de fer tasques conjuntes amb altres col·lectius”. La Maia Peiaskowski és la dinamitzadora del projecte que s’encarrega de donar suport a la gent gran voluntària: “És interessant apropar a diferents col·lectius aquest tipus d’espai, ja que compartir i tenir estones de gaudi en un lloc saludable és molt enriquidor per tots”.

Ja fa més de dos anys que cada dimecres, durant una hora i mitja, un col·lectiu de sis usuaris amb malalties mentals “venen i es distribueixen per fer les tasques que han de fer, sempre assessorats per la gent gran”, apunta Fabiana Chiesa, tècnica en rehabilitació, qui destaca la importància d’aquesta pràctica en aquest perfil pel fet que “tenen l’enllaç social molt afectat i d’aquesta manera s’integren amb la vida del barri i estableixen vincles amb la gent”. Chiesa també aprofita per recordar que aquests usuaris han començat a treballar en altres espais del casal, “fa un any que utilitzem l’aula d’informàtica i esperem que en un futur puguem obrir nous projectes”. L’Eva és una de les usuàries amb problemes mentals que des de fa dos anys ve en aquest hort: “Uns piquem l’hort, altres removem la terra i a vegades preguntem als voluntaris perquè ens aconsellin”. La usuària assegura que és una pràctica “molt agraïda perquè veus créixer el que has plantat”, en el seu cas, albergínies, bledes, melons, faves i pebrots que s’ho repartiran entre tots. A la vegada, la gent gran també es mostra satisfeta per ajudar a aquest col·lectiu de persones amb problemes de salut mental que assisteixen una vegada per setmana a fer l’ús d’una parcel·la.

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-21

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-01

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-02

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-03

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-04

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-05

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-06

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-07

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-08

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-09

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-10

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-11

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-12

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-13

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-14

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-15

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-16

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-17

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-18

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-19

horturbacasalgentgransantsoctubrede2016-20

Compartir: