Una mostra recull la història de la Festa Major de Sants des dels seus inicis

Amb motiu del Dia Internacional dels Arxius Històrics, el Districte va inaugurar a la Sala Anselm Cartañà, l'exposició "Festa Major de Sants, reivindicació democràtica i popular", on s'hi poden veure una mostra de programes i cartells originals des de 1924 fins l'actualitat. [[Vegeu fotos]]

Una mostra recull la història de la Festa Major de Sants des dels seus inicis

Coincidint amb el Dia Internacional dels Arxius Històrics, el Districte de Sants-Montjuïc va inaugurar a la Sala Anselm Cartañà l’exposició “Festa Major de Sants, reivindicació democràtica i popular”. A l’acte hi va assistir la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, i Joaquim Borràs, arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta de la quarta mostra documental que el Districte organitza per commemorar aquesta data: “Es poden veure programes de mà d’abans i després de la guerra civil, alguns de l’any 1924, i d’altres molt interessants que van coincidir amb l’Exposició Universal de 1929, de la República o de la represa de la celebració durant la postguerra”, explica Daniel Venteo, historiador i comissari de l’exposició.

A més, també es pot observar una àmplia selecció de cartells originals des de la dècada dels 40, passant per aquells que van coincidir durant la represa democràtica, o un “molt lligat a la Festa Major de Sants a Sants 3 Ràdio on apareix la cantatriu santsenca, Núria Feliu”, detalla. L’exposició també consta de diversos plafons on s’explica, a través d’imatges, la història de la festa major al llarg dels segles. De fet, Venteo recorda que “la celebració d’aquesta està vinculada al patró de la vila, Sant Bartomeu, i la seva veneració ve dels temps medievals”.

L’objectiu de l’exposició és “donar a conèixer un fons documental i contextualitzar-lo històricament”. En aquest sentit, segons Venteo es vol reconèixer “l’entitat del barri i dels veïns”. L’exposició té un caràcter reivindicatiu popular i democràtic, “on la ironia i la imaginació han estat involucrades amb la gent que elabora aquesta festa”, apunta l’historiador. Per exemple, a l’exposició es pot veure un cartell original del 1943, on “es dóna a conèixer les activitats que es feien, i un dels esdeveniments molt populars va ser la interpretació de l’obra teatral “Los ladrones somos gente honrada”, un títol carregat de sentit d’humor en ple règim dictatorial”.

La mostra documental que està oberta a tothom, romandrà oberta fins a finals de desembre a la sala Anselm Cartañà de la seu del Districte de Sants-Montjuïc.

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-02

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-03

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-04

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-05

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-06

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-07

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-08

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-09

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-10

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-11

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-12

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-13

exposiciofestamajordesantsarxiusantsjunyde2016-14

Compartir: