Una exposició commemora la figura de Francesc Boix, el fotògraf del Poble-sec

Dimarts es va inaugurar l'exposició "Els primers trets de Francesc Boix", que recull el testimoni de la seva participació com a reporter en el front d'Aragó i del Segre, a més de les instantànies del camp de concentració de Mauthausen, on va ser presoner. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Una exposició commemora la figura de Francesc Boix, el fotògraf del Poble-sec

Una nova exposició mostra l’obra del fotògraf nascut al barri del Poble-sec, Francesc Boix, amb imatges que ell mateix va prendre durant la Guerra Civil, l’any 1938, moment en què es va incorporar a la 30a Divisió de l’exèrcit republicà. La mostra “Els primers trets de Francesc Boix”, que es pot visitar fins el 26 de maig a la Sala Lluïsa Franch del centre cívic de les Cotxeres de Sants, no només recull el testimoni de la seva participació com a reporter en el front d’Aragó i del Segre, sinó també és completada amb instantànies del camp de concentració de Mauthausen, on va ser presoner des del gener de 1941 fins al final de la Segona Guerra Mundial.

Dimarts 8 de maig, coincidint amb el dia de la capitulació nazi, es va inaugurar l’exposició que ha estat produïda per l’Institut d’Estudis Ilerdencs i comissariada per Ricard Marco i Ramón Barnadas de l’entitat santsenca Fotoconnexió. L’any 2013, aquesta entitat va adherir-se a la Comissió de la Dignitat per recuperar els negatius exposats: “Estem veient una exposició d’un nen de 17 anys, que voluntàriament va decidir anar al front a fer fotografies”, deia Marco. Segons Barnadas els visitants poden gaudir d’imatges “no tant bèl·liques sinó més aviat íntimes i que retraten la vida més interna dels soldats”. A més, comentava que no s’ha pogut recuperar tot el fons fotogràfic de Boix: “Veiem que hi ha seqüències partides, hi ha fotogrames que falten i és molt difícil que aparegui el que falta. De fet, no sabem com aquestes imatges van arribar a Perpinyà”.

A l’acte també va assistir-hi la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, que va destacar la “genuïnitat” de la mostra que permet conèixer “la història al front i com Boix aconsegueix posar cara als soldats i a la seva vida quotidiana a través de la fotografia”. Per la seva banda, Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, va subratllar el paper heroic de Boix, “és la imatge de tots aquells herois que van lluitar per la república i per les llibertats”.

Abans de la inauguració, en el marc de les activitats que s’organitzaran fins al 26 de maig als nostres barris entorn de l’exposició, es va commemorar el 73è aniversari de la fi del nazisme, a l’auditori de la Lleialtat Santsenca. A l’acte, Maria Teresa Renedo, cap de l’Àrea de Programació del Memorial Democràtic va parlar de les polítiques públiques de memòria en l’àmbit de la deportació de l’Holocaust. També hi va participar Anna Sallés, presidenta d’Amical de Ravensbrück: “Hem realitzat una feina important, a través de xerrades, per donar a conèixer les dones que han anat a parar en aquest camp de concentració”. Finalment va parlar Benito Bermejo, biògraf de Francesc Boix i historiador, que va recordar els inicis del fotògraf: “El seu pare tenia una sastreria que Boix l’utilitzava com a laboratori fotogràfic i on va aprendre les primeres nocions”.

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-01

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-02

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-03

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-04

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-05

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-06

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-07

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-08

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-09

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-10

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-11

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-12

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-13

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-14

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-15

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-16

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-17

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-18

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-19

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-20

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-21

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-22

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-23

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-24

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-25

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-26

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-27

inauguracioexposiciofrancescboixfotografmaigde2018-28

Compartir: