Un mural a la Casa del Mig rememora el centenari del Congrés de Sants

La façana lateral de la Casa del Mig del Parc de l'Espanya Industrial compta amb un nou mural, creat pel grafiter Roc Blackblock, que vol retre homenatge a la lluita obrera i als treballadors i treballadores. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Un mural a la Casa del Mig rememora el centenari del Congrés de Sants

La façana lateral de la Casa del Mig del Parc de l’Espanya Industrial compta amb un nou mural que vol retre homenatge a la lluita obrera i als treballadors i treballadores que van formar part de la fàbrica. La creació artística creada pel grafiter Roc Blackblock, autor d’altres murals del barri com els de Can Vies o Can Batlló, s’emmarca en la celebració del centenari del Congrés de Sants.

Referint-se al recinte fabril, Joan Sanromà de la Taula de Memòria del Districte de Sants-Montjuïc va recordar que va ser un lloc “on obrers i obreres van deixar-se la pell per enfortir una fàbrica perquè després se n’aprofitessin uns altres”. També va destacar la ubicació d’aquest mural, en un entorn per on hi passa molta gent cada dia.

Des de l’Associació Memòria en Moviment, que ha gestionat la creació d’aquest mural, Joan Gual assegurava que l’objectiu de l’entitat és “preservar, mantenir viva i recuperar la memòria de les lluites socials que ens han precedit, a través d’accions culturals com aquestes, rememorant el que va ser l’Ateneu Racionalista Escola Luz, el lloc on es va fer el Congrés de Sants”.

També, Emili Cortavitarte de la Fundació Salvador Seguí, va destacar la influència que va tenir el Congrés de Sants a Catalunya i a l’estat espanyol en la transformació de la lluita sindical: “Els sindicats únics no només van ser un element de resistència o de lluita, sinó un element formatiu que va permetre la Vaga de la Canadenca o les col·lectivitzacions de 1936”. També va subratllar que durant el Congrés es va posar l’accent a “l’educació i la cultura del proletariat vist a través de la necessitat de crear escoles racionalistes”.

Finalment, la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, va llançar un missatge al veïnat perquè mantingui i cuidi el mural, ja que “parla de tots nosaltres i de la història dels nostres barris”. En relació al contingut de l’obra artística, va destacar “la centralitat que va tenir la dona en moments de vaga” i, per tant, la necessitat “de conjugar lluites sindicals des de diferents sectors”, recordant que actualment hi ha “sectors feminitzats que ara comencen a tenir sindicals petits, com les treballadores sexuals o de la llar sense drets reconeguts”.

Després de la inauguració, es va fer una passejada pels escenaris d’algunes de les lluites obreres de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, com va ser la Vaga General de 1855, la Guerra Civil o els anys del pistolerisme. A l’octubre es podrà veure l’espectacle escènic “Peiró 42” sobre Joan Peiró al Teatre Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre.

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-01

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-02

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-03

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-04

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-05

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-06

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-07

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-08

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-09

inauguraciomuralcongresdesantscasadelmigjunyde2018-10

Compartir: