Tito Lossio compleix 200 partits com a entrenador del Sants

Va arribar el juny del 2013 i ha conduït a l’equip santsenc des de Segona Catalana fins a Tercera Divisió. Amb Lossio a la banqueta, el Sants ha consolidat un bloc estable de futbolistes i ha sumat un total de 93 victòries.

Tito Lossio compleix 200 partits com a entrenador del Sants

Han passat gairebé 5 anys i 5 mesos del debut de Tito Lossio amb el primer equip del Sants. Procedent del juvenil, va prendre el relleu de Piccolo per fer-se càrrec d’un equip que havia acabat de baixar i tenia l’únic objectiu de recuperar la Primera Catalana. La golejada 6-2 contra la Guineueta d’aquell 8 de setembre del 2013 era el pròleg d’una temporada que culminaria amb l’ascens al camp del Camprodon. D’aleshores ençà, amb Lossio a la banqueta, l’equip blanc-i-verd ha experimentat una projecció meteòrica, que va tenir el clímax en el títol de Primera Catalana aconseguit la temporada 16/17 (i retardat als despatxos) que va significar el retorn a Tercera Divisió 21 anys després. I diumenge, en la victòria del Sants contra la Fundació Grama, Tito Lossio va dirigir el seu partit 200 a la banqueta santsenca.

Els 200 partits de Lossio amb el primer equip del Sants es reparteixen de la següent manera: 34 a Segona Catalana (i dos de promoció a Primera contra el Camprodon), 136 a Primera Catalana (i dos de promoció a Tercera contra el Reus B), 24 a Tercera i dos de Copa Catalunya. En total (incloent-hi els partits de promoció i de Copa), Lossio ha sumat 328 punts, un 54,5% del total, amb 93 victòries, 49 empats i 58 derrotes. Una de les xifres característiques de Lossio amb el Sants és que el 58% dels triomfs que ha aconseguit han estat per la mínima. No sobta, per tant, que els resultats que s’han repetit més siguin el 2-1 a favor (24 partits) i l’1-0 a favor (20 partits). I hi ha hagut 20 empats 1-1.

Tanmateix, Lossio també ha gaudit i patit golejades a la banqueta santsenca. A casa, les victòries més àmplies van ser el 6-2 contra la Guineueta i el 5-1 contra el Turó de la Peira (la temporada 13/14), el 4-0 contra l’Avià (la 14/15) i el 4-0 contra el Martinenc (la 15/16). Les derrotes més clares, l’1-5 contra el Vic (la 14/15) i l’1-5 contra el Martinenc (la 16/17). A domicili, la victòria més còmoda va ser el 0-6 contra la Catalana (la 13/14) i la derrota més contundent, el 4-0 contra el San Cristóbal (la 17/18).

En les sis temporades amb el primer equip, un dels forts del conjunt de Tito Lossio ha estat la porteria. Sota pals, el 90% dels partits els han jugat Carlos Blanco (95 partits en les tres primeres temporades) i Yamandú (84 partits des del 2016). I els registres defensius del Sants han estat envejables: fins a la campanya passada, l’equip santsenc acabava imbatut (de mitjana) dotze partits cada temporada i era dels conjunts de la lliga que menys gols rebia. Enguany, però, a Tercera només ha aconseguit deixar la porteria a zero en dos dels 24 partits que ha jugat. Globalment, des del 2013, l’equip de Lossio s’ha quedat sense rebre gol en 67 partits.

D’altra banda, en l’aspecte ofensiu, amb Tito Lossio a la banqueta, el Sants ha marcat 295 gols, una mitjana de gairebé 1,5 per partit. I només s’ha quedat sense marcar en 48 dels partits, una quarta part dels que ha jugat. Enguany, però, ja a la jornada 17 (contra el Prat) s’havia quedat sense marcar en més partits (nou) que la resta de temporades.

Durant les sis temporades a la banqueta, Tito Lossio ha alineat més de 80 jugadors, però la plantilla del Sants s’ha caracteritzat, per sobre de tot, per mantenir un bloc estable. De fet, vuit dels jugadors que ja hi eren el primer any (i que van jugar a Segona Catalana) encara segueixen a l’equip; són Picolo, Aleix, Guille, Navarro, Gala, Fabregat, Sumarroca i Fran. I els cinc jugadors que més minuts han jugat amb la samarreta blanc-i-verda amb Lossio han estat Navarro, Picolo, Aleix, Fabregat i Alberto, tots amb més d’11.000 minuts a les botes; Sergio Navarro és el futbolista que n’ha tingut més, amb un total de 13.400, seguit de Picolo, que ha disputat 12.400 minuts.

De fet, el que més destaca el mateix Tito Lossio és “l’equip que s’ha consolidat” des que va arribar, cosa que s’ha aconseguit gràcies a un projecte a llarg termini i a comptar amb la gent del futbol base. Per ell, el millor record a la banqueta és l’ascens a Primera Catalana al camp del Camprodon i el moment més dur, la derrota a l’Energia en l’anada de la promoció d’ascens contra el Reus B.

Durant tot aquest temps, Tito Lossio ha compaginat la direcció del primer equip amb la d’equips d’altres categories del club blanc-i-verd, en una aposta clara pel futbol base santsenc. Enguany, també entrena el Juvenil C, que actualment és el líder de Primera Divisió.

Tornant a Tercera, Lossio està convençut que, veient com està fent les coses la directiva, la seva continuïtat no dependrà de la permanència de l’equip a Tercera. I és que el míster santsenc té la plena confiança de la presidenta del club, Montserrat Dot, que no s’ha plantejat en cap moment un recanvi a la banqueta de l’Energia. D’ara i fins al maig, Lossio afronta tres mesos on ha d’encarrilar el repte més exigent de la seva carrera: aconseguir la salvació a Tercera amb l’equip que l’ha vist créixer.

Una crònica de Martí Odriozola

Compartir: