S’inaugura oficialment Cal Muns, l’equipament integral de salut mental de la Bordeta

La Bordeta ha inaugurat aquest divendres, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, l'equipament integral de salut mental Cal Muns. El conseller de Salut de la Generalitat i la tinenta d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament han estat els encarregats de destapar la placa commemorativa. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

S’inaugura oficialment Cal Muns, l’equipament integral de salut mental de la Bordeta

El barri de la Bordeta ha inaugurat aquest divendres, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut, l’equipament integral de salut mental Cal Muns, un dispositiu que combina serveis de salut mental, socials i residencials per oferir atenció a les persones socialment més vulnerables. Durant el matí, veïns, entitats i institucions han participat en la inauguració que ha començat amb una visita per l’equipament, que fa unes setmanes va posar en servei les quatre últimes plantes, amb 45 noves places residencials d’acollida temporal per a persones en situació de sensellarisme.

L’acte oficial ha començat amb la interpretació musical d’un pianista, usuari de Sant Pere Claver. També hi han participat familiars de la fundació, com la Dolors Nadal, mare de dos nois discapacitats, que ha expressat “l’impacte emocional, dolorós i difícil de pair” quan es detecta una malaltia mental a la família “d’una manera inesperada i incomprensible”. Davant els dubtes i els temors que es creen sobre el futur laboral o social d’aquestes persones, Nadal pensa que l’eina més important per a la millora dels malalts “és l’estimació i l’acceptació incondicional”. També ha agraït el suport de la Fundació Sant Pere Claver on ens “hem trobat amb persones molt professionals i preparades que ens ajuden, ens escolten i ens acompanyen”. Tot seguit ha parlat la Neus Ribas que l’any 2012 va ser diagnosticada amb un trastorn bipolar i ara és voluntària de Sant Pere Claver. El testimoni ha explicat el procés que ha seguit durant aquests anys per “aconseguir que pogués fes aquest tomb cap a una vida que té sentit, és una vida útil per mi i pel meu entorn proper, una vida que val la vida viure, torno a tenir autoestima i em torno a sentir útil per la societat”.

Pere Benito, president del Patronat de Sant Pere Claver ha destacat “el caràcter pioner i singular a la ciutat” d’aquest equipament, que per Benito és “un recurs d’atenció comunitària, monogràfica en salut mental, totalment integrat a la comunitat i al barri en bona harmonia”. També ha considerat que es tracta “d’una oportunitat que no podem deixar escapar”, i per això ha apostat per seguir “amb la màxima sensibilitat i lideratge” i “lluitar contra l’estigma de la salut mental o de les persones sense llar”. Finalment ha fet una crida a les administracions locals i catalana “perquè segueixin invertint, en la mesura del possible, amb nous i més recursos per atendre aquestes necessitats”.

La Tinenta d’Alcaldia de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha posat l’accent en “la voluntat d’integrar l’atenció social i sanitària que fa tant de temps està posada damunt la taula però que tant costa a vegades de què avanci”. Ha destacat que aquest “sigui el primer equipament a Catalunya i en el conjunt de l’estat” que ha estat fruit “del treball en equip i col·laboratiu amb les administracions”.

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, ha dit que aquest nou equipament és l’exemple de les claus de la solució, com pot ser la col·laboració institucional, amb el tercer sector o la capacitat de fer projectes que superin una legislatura. Una altra de les claus d’aquest centre és la seva ubicació en un barri vulnerable “on determinades realitats socials es concentren, i on les desigualtats socials impacten en la salut mental”. I ha subratllat l’actitud innovadora i que Cal Muns és un exemple per “atrevir-se a pensar nous models i no quedar-se amb els habituals”.

L’equipament de Cal Muns és un edifici de 6 plantes. La Planta baixa, primera i segona estan destinades als serveis de salut mental adreçats al territori (CSMA i CSMIJ) que gestiona la Generalitat de Catalunya, mentre que les altres quatre plantes són un dispositiu residencial per atendre persones en situació de sensellarisme amb problemes de salut mental. Aquest segon recurs residencial ha estat concertat per l’Ajuntament de Barcelona amb Sant Pere Claver- Fundació Serveis Socials, amb un pressupost anual d’1,16 milions d’euros –al voltant de 70 euros per plaça i dia-.

L’acte d’inauguració ha acabat amb un vermut i una actuació musical de jazz a la plaça de davant l’equipament.

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-01

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-02

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-03

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-04

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-05

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-06

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-07

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-08

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-09

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-10

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-11

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-12

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-13

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-14

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-15

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-16

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-17

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-18

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-19

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-20

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-21

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-22

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-23

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-24

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-25

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-26

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-27

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-28

inauguraciocentresalutmentalcalmunslabordetaabrilde2017-29

>> Històric de notícies relacionades amb Cal Muns

Compartir: