Sants 3 Ràdio i les entitats del barri viuen la diada de Sant Jordi al carrer

Les roses, els llibres, la música, la tradició, la cultura i moltes sorpreses han estat presents en el programa especial que s'ha fet al Passatge de Fructuós Gelabert, al costat de les Cotxeres, on s'ha explicat com les entitats, floristeries i llibreries del barri celebraven la diada. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Sants 3 Ràdio i les entitats del barri viuen la diada de Sant Jordi al carrer

Les roses, els llibres, la música, la tradició, la cultura i moltes sorpreses han estat presents en el programa especial en motiu de la diada de Sant Jordi que ha preparat Sants 3 Ràdio al Passatge de Fructuós Gelabert, al costat de les Cotxeres de Sants. Aquest ha començat a les cinc de la tarda i s’ha allargat durant tres hores, fins a les vuit del vespre. Han estat  molts els convidats que han passat per l’estudi mòbil de l’emissora.

Durant la tarda el programa ha explicat com les entitats, floristeries i llibreries del barri celebraven la diada de Sant Jordi i com aquesta s’estava desenvolupant a peu de carrer. Al barri de la Bordeta, l’Esplai Sant Medir ha estat venent roses des de les sis del matí: “Tenim dolços, roses, poemes i els diners que recaptem serviran per fer un viatge a Mallorca” explica l’Oscar un dels monitors de l’esplai, qui també ha assegurat que les vendes han anat molt bé durant tot el matí. El mateix objectiu han tingut els alumnes de secundària de l’Escola Sant Medir venent roses vermelles i de colors, dolços en forma de roses, llibres i llapis en forma de flor. “Volem recaptar diners per anar a Londres, per això portem des del matí a la parada, però durant la tarda ha estat quan més roses hem venut” ha explicat l’Ariadna alumne de 3er d’ESO. A la plaça de Cal Muns, la Fundació Sant Pere Claver ha instal·lat una parada “solidària” on, per primer any, s’han venut productes solidaris elaborats pels usuaris de l’Hospital de Dia per a Adolescents, Centre de Dia Tres Pins i del Club Social Ments Obertes: “Hem apostat per vendre manualitats com roses de paper, de llaminadura, ceràmica, punts de llibres de paper i pintats pels usuaris, llibres reciclats i estem molt satisfets” ha comentat Jordi Burgarolas, director de màrqueting social de la fundació.

Al barri de Sants han estat moltes les entitats, col·lectius i estudiants que han posat la seva parada de roses per recaptar diners. És el cas de l’Esplai Espurna que durant el matí ha estat venent roses, “però com se’ns han acabat”, segons ha explicat la l’Emma, “per la tarda hem venut pastissos i galetes relacionades amb Sant Jordi per recaptar diners pel viatge de l’estiu”. Diferents voluntaris de la Fundació Avismón Catalunya s’han encarregat un any més “ a desplaçar-se a casa de les persones que atenem al llarg de l’any i portem el llibre i la rosa, ja que aquests no es poden moure” ha comentat Magdalena Blasco, directora de la fundació.

A la Plaça de Sants s’ha situat l’Agrupament Escolta Joan Maragall per vendre roses, roses de decoració, punts de llibre i “tenim un cartell on els nens es poden fer fotos amb el cos de Sant Jordi, el drac i la princesa” ha dit la Marta. L’entitat solidària “Roses en acció” també ha posat una parada a la plaça de Sants amb l’objectiu de recaptar diners per lluitar contra la pobresa i l’exclusió social del Programa de la Infància d’Ajuda en Acció. L’esplai JMACOR dels Maristes Sants – Les Corts, mentre tocaven cançons amb una guitarra per ambientar la diada, han estat venent samarretes, punts de llibre fets pels més petits, imans artesans, peluixos, roses i, segons la Cristina, monitora de l’esplai “els dolços en forma de rosa han tingut molt d’èxit i s’han esgotat, tot i això, s’està venent tot”. En aquest cas, els diners recaptats “aniran destinats per fer campaments i activitats que fan els nens”, ha afegit la Cristina. El Club de Futbol Sala BarnaSants Femení ha decidit per primer any muntar una parada. “Tenim roses vermelles, blaves, dolços en forma de rosa i, de moment, de les 150 roses que teníem hem venut 15” ha assegurat l’Àlex, coordinador d’aquest club.

Les roses han estat les protagonistes de la jornada a tots els barris de Sants-Montjuïc. Alguns dels floristes del barri han estat dies preparant les roses per vendre-les. Tot i això, segons Josep Lloberas, florista de la Floristeria Lloberas Barceló ha afirmat que la rosa més venuda és la vermella. “Nosaltres només tenim roses del Maresme, concretament una varietat que es diu Samurai, i crec que és una rosa que només es vent en un 2% durant aquest dia”. Aquesta varietat de rosa, segons Lloberas, és “més llarga, duren molt i sobretot cal destacar que és una rosa que ha estat poc transportada”.

No hi ha cap mena de dubte que durant la diada de Sant Jordi és quan més llibres es venen. A la plaça de Sants s’ha instal·lat la parada de l’Abacus amb una gran diversitat de llibres: “Tal com es preveia a Sants la venda està anant millor que l’any passat, sobretot cal destacar el bon temps que fa” ha comentat Jordi Prims, venedor de la parada. “Enguany tenim molts llibres en català, novel·la històrica centrada a Catalunya i les històries centrades en noies i espirituals són els més venuts” ha afegit Prims. Durant la tarda alguns dels autors que han estat signant llibres a la parada de l’Abacus, situada a pocs metres, han visitat l’estudi de l’emissora. Entre aquests hi havia Marta Mitjans del llibre de narrativa catalana “Primavera a Paris”; Artur Bladé de l’obra “De França a Mèxic”, entre d’altres. La llibreria Ciutat Invisible també ha estat un punt de venda amb molt de moviment durant la diada. “És un dia molt especial, ja que el llibre pren el carrer i la literatura, la narrativa, l’assaig, la poesia, la novel·la il·lustrada i el llibre infantil són protagonistes als nostres barris, cosa que ens agrada” ha dit Ivan Miró de la llibreria. El president del Gremi de Llibreters de Catalunya ha valorat positivament la jornada i ha assegurat que han crescut les vendes respecte anys anteriors. “Aquesta ha estat positiva hi ha hagut molta gent al carrer i preveiem fer un percentatge superior a la venda de l’any passat, superarem un 5% segurament”, ha assegurat Daurà.

Enguany, la locutora de l’emissora i també escriptora santsenca Anna Antoñico, ha parlat del seu nou llibre “Calidoscopi”, presentat el passat dimecres. Amb aquesta obra Antoñico ha volgut reflectit diverses formes de veure la vida: “El calidoscopi és un element que representa la vida, és a dir, diferents colors i formes, és a dir, depenent de cada persona la vida es pot veure de diferent manera”.

Durant aquests dies el pa típic de Sant Jordi també és un clàssic molt venut a les pastisseries santsenques. “És una tradició molt catalana, és un producte que anys enrere es feia, després es va perdre i ara s’ha tornat a recuperar” ha explicat Joan Galimany de la pastisseria Kessler-Galimany. Es tracta d’un pa amassat amb nous, formatge i sobrassada en forma de l’estelada. També, segons Galimany “hem venut una massa de brioix amb quatre barres de crema catalana i de maduixa”. La cantant i actriu santsenca Núria Feliu també ha recitat poemes relacionats amb Sant Jordi i ha estat present durant la celebració de la diada.

L’historiador santsenc, Joan Serra, ha explicat d’on ve la tradició de celebrar Sant Jordi al nostre país. “Es tracta d’una llegenda, per tant, tenen un petit rovell de l’ou que és històric, però les llegendes tenen un seguit d’afegits i elements bàsics”. Serra ha assegurat que Sant Jordi va existir al segle IV i va viure a una regió de Turquia, després apareix el drac que és un element mitològic”. Serra també ha explicat d’on ve la tradició de regalar una rosa i un llibre durant la diada, “una tradició que ve de la noblesa de l’estament cavalleresc”, ha afegit Serra.

El regidor del Districte de Sants Montjuïc, Jordi Martí ha visitat l’estudi mòbil de l’emissora durant l’especial. “He estat tot el matí voltant i caminant pels barris del Sants-Montjuïc i es viu com sempre s’ha viscut, és una festa particular on participa tothom, des dels avis als escolars, és la millor festa de l’any on la gent batega” ha opinat el regidor. Martí també ha destacat la vocació cultural per part de moltes entitats dels barris de Sants-Montjuïc.

Durant el programa s’ha parlat també de meteorologia. Amb l’ajuda d’en Víctor Férriz, locutor del MeteoSants, ha parlat del temps típic de Sant Jordi als nostres barris. “La probabilitat de que plogui a Barcelona en un dia de Sant Jordi és del 23%” ha assegurat Férriz. Per tant,  2 de cada 10 anys ha plogut a la ciutat en un dia de Sant Jordi.

També hi han estat presents membres del Grup d’Opinió Àmfora que, un any més, ha dedicat la jornada a recitar poemes de Sant Jordi. “Durant el matí i la tarda estem repartint roses artesanes de la Mercè i compartint un cafè, també hem estat llegint poesia” ha explicat la Glòria de l’entitat.

Durant l’edició especial també hi ha hagut música. El grup santsenc Desconeguts ha tancat la primera hora, actuant en directe, amb el seu propi tema que explica la veritable història de Sant Jordi. Per cloure l’edició especial de Sant Jordi hi ha estat el cantautor santsenc Gonçal interpretant la cançó “Calidoscopi”, fent referència a l’obra de l’Anna Antoñico. Alumnes del primer cicle de primària de l’Escola Proa també han estat participant durant tot el programa explicant-nos la llegenda de Sant Jordi amb la seva pròpia veu.

Al barri de la Marina també s’ha celebrat el Sant Jordi amb un intercanvi de llibres, jocs de taula i amb la lectura de contes a càrrec de la Biblioteca de l’Associació de Veïns d’Eduard Aunós. A més, també hi ha hagut un taller de rebosteria creativa i jocs tradicionals. Finalment s’ha fet una entrega de premis de dibuix infantil.

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-01

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-02

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-03

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-04

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-05

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-06

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-07

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-08

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-09

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-10

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-11

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-12

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-13

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-14

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-15

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-16

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-17

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-18

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-19

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-20

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-21

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-22

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-23

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-24

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-25

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-26

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-27

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-28

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-29

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-30

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-31

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-32

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-34

sants3radioespecialsantjordi23abril2015-33

santjordiasantsmontjuic23abril2015-01

santjordiasantsmontjuic23abril2015-02

santjordiasantsmontjuic23abril2015-03

santjordiasantsmontjuic23abril2015-04

santjordiasantsmontjuic23abril2015-05

santjordiasantsmontjuic23abril2015-06

santjordiasantsmontjuic23abril2015-07

santjordiasantsmontjuic23abril2015-08

santjordiasantsmontjuic23abril2015-09

santjordiasantsmontjuic23abril2015-10

santjordiasantsmontjuic23abril2015-11

santjordiasantsmontjuic23abril2015-12

santjordiasantsmontjuic23abril2015-13

santjordiasantsmontjuic23abril2015-14

santjordiasantsmontjuic23abril2015-15

santjordiasantsmontjuic23abril2015-16

santjordiasantsmontjuic23abril2015-17

santjordiasantsmontjuic23abril2015-18

santjordiasantsmontjuic23abril2015-19

santjordiasantsmontjuic23abril2015-20

santjordiasantsmontjuic23abril2015-21

santjordialamarinaabrilde2015-19

santjordialamarinaabrilde2015-18

santjordialamarinaabrilde2015-17

santjordialamarinaabrilde2015-16

santjordialamarinaabrilde2015-15

santjordialamarinaabrilde2015-14

santjordialamarinaabrilde2015-13

santjordialamarinaabrilde2015-12

santjordialamarinaabrilde2015-11

santjordialamarinaabrilde2015-10

santjordialamarinaabrilde2015-09

santjordialamarinaabrilde2015-08

santjordialamarinaabrilde2015-07

santjordialamarinaabrilde2015-06

santjordialamarinaabrilde2015-05

santjordialamarinaabrilde2015-04

santjordialamarinaabrilde2015-03

santjordialamarinaabrilde2015-02

santjordialamarinaabrilde2015-01

santjordialamarinaabrilde2015-20

santjordialamarinaabrilde2015-22

santjordialamarinaabrilde2015-21

santjordicucuthostafrancsabril2015

Fotos: EL3.CAT, Ángel Rabaneda i Cucut Biz&Bar d’Hostafrancs.

Compartir: