S’acaba l’enderroc de les barraques del camí de la Cadena i el procés de reallotjament de les famílies

L’enderroc va iniciar-se en una primera fase el mes de setembre i aquest passat cap de setmana de desembre es va finalitzar quan les últimes famílies afectades ja van rebre les claus dels nous pisos. [[Vegeu fotos]]

S’acaba l’enderroc de les barraques del camí de la Cadena i el procés de reallotjament de les famílies

Les barraques del camí de la Cadena, al barri de la Bordeta, ja s’han enderrocat del tot i les 23 famílies que hi vivien ja s’han reallotjat. L’enderroc va iniciar-se en una primera fase el mes de setembre i aquest passat cap de setmana de desembre es va finalitzar quan les últimes famílies afectades ja van rebre les claus dels nous pisos.

Sobre el reallotjament, la regidora del Districte Laura Pérez afirma que “ha estat un procés més llarg del que ens hauria agradat”, però on sempre s’ha tingut en compte “el respecte cap als drets de les persones que hi vivien per garantir un total acompanyament en el reallotjament”. La regidora detalla que s’ha allargat perquè “era un procés molt personalitzat”. En aquest sentit, el secretari de la Comissió de Veïns de la Bordeta, Jordi Falcó, explica que, després de solucionar la qüestió de l’habitatge de les famílies en situació de vulnerabilitat, “quedaven per traslladar vuit inquilins d’aquestes barraques qui, gràcies als esforços de tothom, han pogut rebre un ajut econòmic per part de l’Ajuntament per poder entrar en els nous allotjaments”. En concret, seran 400 euros per ajudar-los a pagar un nou lloguer.

Amb tot, va ser al mes de març quan les primeres famílies van rebre les claus dels nous habitatges socials. Es tracta de dos blocs de pisos situats al carrer Constitució i al carrer Parcerisa. Laura Pérez comenta que no s’ha volgut reallotjar en un únic bloc de pisos perquè “vèiem que no tenia sentit, el reallotjament es fa en base al nombre de persones que hi ha de viure i a les seves condicions per tenir un habitatge digne”. Ja que, com apunta la regidora, s’ha accelerat l’enderroc perquè “no es poden permetre aquestes qüestions d’insalubritat”.

D’altra banda, com explica Jordi Falcó “es parteix d’un procés que ha durat gairebé 20 anys”. Aquest nucli de barraques es va veure afectat pel projecte de reurbanització de Can Batlló, que preveia enderrocar-les i reurbanitzar la zona. Abans d’aquest projecte, a finals de la dècada dels noranta, el veïnat del barri va començar un cens recolzat per la regidoria de Drets Socials de l’Ajuntament “per posar sobre el mapa la situació de les famílies del camí de la Cadena”, tal i com recorda Falcó. Va ser un primer pas per al reconeixement del seu dret a l’habitatge. Mentre, al llarg de l’última dècada, el consistori ha gestionat les negociacions per al reallotjament, que van iniciar-se el 2016. Després d’un inici d’any amb les manifestacions del mes de gener d’aquest 2018 per mostrar l’indignació per el retard en el reallotjament, ara el podran acabar veient com ja s’ha completat el procés.

enderrocbarraquescamidelacadenadesembrede2018-02

El camí de la Cadena abans del seu enderroc:

camidelacadenalabordetacanbatllomaigde2016-01

camidelacadenalabordetacanbatllomaigde2016-02

camidelacadenalabordetacanbatllomaigde2016-04

camidelacadenalabordetacanbatllomaigde2016-05

camidelacadenalabordetacanbatllomaigde2016-06

camidelacadenalabordetacanbatllomaigde2016-09

camidelacadenalabordetacanbatllomaigde2016-03

mesquitacamidelacadenacanbatllogenerde2014-03

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-01

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-13

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-02

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-03

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-07

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-06

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-05

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-04

camidelacadenacanbatllolabordetagenerde2018-09

Fotos: Enric Jara i EL3.CAT

Compartir: