Rafel Casas presenta el llibre “Cendres del passat”, una cruïlla de camins de Sants a la Cerdanya

El passat divendres es va presentar la nova novel·la del santsenc Rafel Casas a la recentment estrenada sala d'actes del Mercat de Sants. A l'obra hi apareixen llocs de Sants tant coneguts com el carrer Olzinelles, Sant Medir, el Centre Social de Sants o l’antiga estació de Sants. [[Vegeu fotos]]

Rafel Casas presenta el llibre “Cendres del passat”, una cruïlla de camins de Sants a la Cerdanya

El passat divendres es va presentar la novel·la “Cendres del passat”, del santsenc Rafel Casas, a la recentment estrenada sala d’actes del Mercat de Sants. L’obra presenta un seguit de fets on els personatges es van trobant des dels temps de la Guerra Civil fins a dia d’avui “és una novel·la amb un rerefons històric a la Cerdanya i a Sants” explicava l’autor de l’obra. A més a més, l’autor assegura que aquesta intenta comunicar el que seria el món rural de la Cerdanya al món industrial de Sants, on els personatges es van trobant un seguit de problemes i lluites “Són territoris que conec perque visc a Sants i, en el cas de la Cerdanya, per que hi he anat”, explicava Casas. Ell mateix va assegurar que no ha volgut que fos una novel·la de caire local si no universal. També va afirmar que vol aprofitar “aquests escenaris coneguts i explicar històries de passions, lluites d’amor, d’il·lusions, etc.” En relació als espais, Casas va detallar que es poden trobar llocs de Sants tant coneguts com el carrer Olzinelles, Sant Medir, el Centre Social de Sants o l’antiga estació de Sants. Per tant “espais que la gent s’hi pot imaginat o reconèixer” afegia.

A la sala polivalent del mercat també es van projectar unes imatges per mostrar com vivien els personatges de la Cerdanya i de Sants. A l’obra surt el poeta Jordi Pere Cerdà, l’oncle més conegut a la Catalunya Nord, un heroi de la resistència durant l’ocupació nazi i el creador de la casa pairal al castell de Perpinyà on es van recollir objectes i tradicions. “Ell va fer un treball molt important” destacava Casas. Dins de l’obra també apareixen altres personatges com l’Elisabeth Eidenbenz.

Agust Giralt, historiador del barri, va participar a la xerrada per narrar el Sants dels anys 60 i 70 i, per tant, va posar en situació la manera de viure al barri durant aquella època. Giralt va explicar que aquests personatges van viure al barri durant aquests anys “aquesta novel·la omple de vida alguns episodis en els quals hi ha moltes històries personals”.

Durant l’acte, Glòria Bosch, poeta i companya d’actes poètics i literaris va recitar diferents poemes en relació amb l’argument de la novel·la. Algunes de les poesies van  ser “Dones de jo” i “Rutes” del poeta Jordi Pere Cerdà.

presentaciollibremercatdesantsrafelcasasjuliolde2014-01

presentaciollibremercatdesantsrafelcasasjuliolde2014-02

presentaciollibremercatdesantsrafelcasasjuliolde2014-04

presentaciollibremercatdesantsrafelcasasjuliolde2014-05

presentaciollibremercatdesantsrafelcasasjuliolde2014-06

Compartir: