“Quan em van donar aquesta notícia em vaig quedar sorprès, i a més, va ser molt emocionant ja que sóc molt sentimental. Va ser una cosa molt gran”

Entrevista a Josep Romeu, president de l'Associació d'Amics de la Bordeta i activista veïnal dels nostres barris, que ha estat la persona proposada per unanimitat pel Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc per rebre la medalla d’honor de la ciutat d'enguany.

“Quan em van donar aquesta notícia em vaig quedar sorprès, i a més, va ser molt emocionant ja que sóc molt sentimental. Va ser una cosa molt gran”

Josep Romeu, president de l’Associació d’Amics de la Bordeta i activista veïnal dels nostres barris ha estat la persona proposada per unanimitat pel Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc per rebre la medalla d’honor de la ciutat d’enguany. Nacut l’abril de 1933, Josep Romeu va començar treballant de forner a l’epoca de la postguerra de ben jove i va arribar al barri de la Bordeta fa 54 anys quan es va casar amb la seva dona que era veïna del carrer Alpens. Un cop casat i al barri la major part de la seva activitat professional la va desenvolupar a l’Hispano Olivetti que fabricaven màquines d’escriure. Hi va estar 31 anys fins que el van prejubliar als 57 anys. Actualment i des de fa 14 anys és el president de l’Associació Amics de la  Bordeta. Previament va inciar la seva vida associativa a principis dels 90 a la Comissió de Veïns de la Bordeta del Centre Social de Sants amb campanyes com la reivindicació de l’actual CAP provisional de Bordeta Magòria o la Coordinadora d’Urbanisme del Secretariat d’Entitats. També va participar durant molts anys al carnaval de Sants amb l’Associació de Veïns de Badal, Brasil i la Bordeta i des dels seus inicis va ser un dels impulsors de Sants 3 Ràdio, on fa tertúlia cada dilluns des de fa més de 15 anys. Voluntari de la Creu Roja, ha centrat els seus esforços en el col·lectiu de la gent gran i acompanyant a persones amb discapacitat a viatges arreu de l’estat. També és soci de la Colla de Sant Medir i participa cada any en  l’organització d’aquesta festa al barri.

 

Com vas rebre la noticia?

No en sabia res, sincerament no em vaig assabentar fins que van començar a parlar de les medalles. Quan Joaquim Mestres va anomenar el meu nom dient:  “I també la medalla d’honor pel senyor Josep Romeu” em vaig emocionar molt. Encara em vaig emocionar més quan els portaveus dels grups municipals van donar la seva opinió i van nomenar la meva trajectòria.

 

I a tu també et van deixar parlar?

Si. Després vaig parlar i em van aplaudir, llavors ja no sabia que deia, ni que havia de dir, ni on estava…

 

De fet, el consell plenari, estaves d’oient i no estaves convocat oi?

No, de fet, jo ignorava aquesta història i quan em van donar aquesta notícia em vaig quedar sorprès, i a més, va ser molt emocionant ja que sóc molt sentimental. Va ser una cosa molt gran.

 

Aquest reconeixement ha estat donat per tota la teva trajectòria al barri de la Bordeta, però tu no ets fill de la Bordeta oi?

No, jo vaig néixer al carrer Badal número 132 fins que em vaig casar i vaig venir a viure al carrer Pavia.

 

Explica’ns quin es aquest vincle, aquesta feina que has fet al barri per que hagin considerat que siguis la persona idònia per aquest reconeixement?

Aquí s’hi ha barrejat també el meu voluntariat personal dins de la Creu Roja, que ha estat  molt important.

 

Parlem de tot una mica, comencem parlant del teu voluntariat a la Creu Roja.

La Creu Roja va començar per casualitat, em vaig trobar a una senyora molt coneguda d’un partit polític l’Eulàlia Vintró, i com ens coneixíem, em va dir que no em volia veure més tancat a casa. Ella em van enviar a la Fundació Miró, i  vaig tenir que fer un acompanyament amb cadires de rodes amb nens amb paràlisi cerebral. Els portàvem al parc, i els nens em miraven i m’escoltaven, sense que em coneguessin de res. També vaig anar a l’aeroport amb els nens, i així va començar la meva tasca durant 16 anys. Em vaig identificar tant de que jo servia per ajudar, i ja m’hi vaig trobar fantàsticament. Després, sortint d’aquí com que jo era sanitari em van enviar a l’aeroport per rebre ‘’El avión de la vida’’ on venien nens mutilats de països en guerra. Em vaig identificar molt en ajudar-los i em vaig sentir molt agust. També els acompanyàvem a visitar Barcelona.

 

Això pel que fa a la feina a la Creu Roja. Al barri de la Bordeta també has estat una persona molt activa i has participat en moltes campanyes i de fet ara ets el president de l’Associació d’Amics de la Bordeta, havies estat a la Comissió de Veïns de la Bordeta del Centre Social de Sants i col·labores a Sants 3 Ràdio. D’on et ve aquesta voluntat d’implicar-te en el barri d’on vius?

També vaig estar a l’AAVV Badal, Brasil i la Bordeta, participant al carnaval. Jo aquí al barri he reivindicat diverses coses i també he parlat amb els polítics al Districte i a l’Ajuntament.

 

Si haguessis d’escollir un lloc, un espai o una zona  del barri quina escolliries?

Ara mateix, la Placeta de Sant Medir, ja que cada dia m’esperen al banc senyores i senyors per explicar temes com les pensions, les jubilacions. etc.

Compartir: