La Societat Coral la Floresta del barri de la Bordeta fa 135 anys

Per celebrar-ho, l’entitat bordetenca va organitzar un concert al teatre de Sant Medir i un acte commemoratiu als jardins de la masia de la casa del rellotge el passat dissabte al matí. << Vegeu reportatge fotogràfic >>


“Ens falten moltes coses però el que tenim és la història, tenim un nom, i crec que això és el més important que cal preservar”, explicava Albert Torras, president de l’entitat de cantaires que va néixer ara fa 135 anys lligada a la història del barri de la Bordeta i al seu passat industrial.

A mitjan del segle XIX hi va haver un gran auge de les corals claverianes. “Es creia que els treballadors de les fàbriques a l’hora de sortir també era important que dediquessin part del seu oci a culturitzar-se”, explica Torras. En aquest context va néixer la Societat Coral la Floresta entre finals del 1877 principis del 1978. Els membres i fundadors eren treballadors de les fàbriques de la Bordeta, era la mateixa època en que es va crear Can Batlló, i la van fundar seguint els principis d’Anselm Clavé: fe, pàtria i progrés.

Però la coral també ha patit mals moments. Un va ser després de la Guerra Civil, en què l’entitat va ser prohibida, des del 1939 fins al 48. “La coral havia pres posició política important durant la República”, explica el president. Fins i tot Francesc Macià els havia visitat al local del carrer Jocs Florals. “Gràcies a mossèn Amadeu Oller es va tornar a poder reunir la gent de la Floresta amb el nom de la Floresta”, diu Torras, explicant que el mossèn va intercedir en la seva defensa.

També van ser temps difícils els anys 60, en què van patir una forta baixada d’activitats. “Hi havia des d’un equip de futbol, una secció de teatre passant per una biblioteca…era com un ateneu”, explica. Per combatre-ho van decidir obrir la coral també a les dones i això va servir per tornar a créixer.

Més recentment van tocar fons a principis del segle XXI, quan els van desnonar de l’antiga seu del carrer Jocs Florals on feia més de 90 anys que hi eren “per unes operacions immobiliàries fraudulentes que finalment el judici ens ha donat la raó”. Però el mal ja estava fet i des de llavors han anat canviant d’espai sense tenir-ne un de propi. De cara al futur, una de les il·lusions que tenen “és que la coral torni als orígens”. És a dir, que si l’entitat va néixer vinculada a la industrialització de Can Batlló i nodrida dels seus obrers, ara voldrien poder tornar a tenir un espai a CanBatlló “tard o d’hora”. Albert Torras remarca que no demanen un espai en exclusiva sinó un lloc digne i fix on poder fer la seva activitat.

Per celebrar els 135 anys d’història de l’entitat han.catanitzat un concert al teatre de Sant Medir i un acte commemoratiu als jardins de la masia de la casa del rellotge el passat dissabte, on els va acompanyar, entre d’altres Josep Cruells, president de la Federació de Cors de Clavé, que va felicitar l’entitat i els va recordar: “Sou hereus d’aquell senyor que el 1850 va crear la primera coral”. “Ens toca difondre els seus principals ideals”, va dir Cruells, i va recordar que es tracta de valors de caràcter social, obrer, senzill, pagès fora de les ciutats, de treball, de voluntat, d’il·lusió i de compromís tant amb l’entitat, com amb el barri i el país. Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta també els va acompanyar en la commemoració i els va recordar que “la força d’un país no la marca els quilòmetres quadrats que tingui sinó la força de la seva gent” i els va dir: “Amb entitats com la vostra el país tirarà endavant”. El conseller de cultura del Districte, Antoni Carballido, va ser l’encarregat de cloure l’acte.

A més, la Societat Coral la Floresta també té previst.catanitzar un concert, que serà l’acte central de la celebració, a la seu del Districte de Sants-Montjuïc, de cara a la tardor tot i que encara no ho tenen concretat. A més preveuen complementar-lo amb una exposició a l’arxiu històric del Districte amb plafons sobre la història de l’entitat.

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

Fotos vermut: EL3.CAT – Fotos concert: Josep Oliva

Compartir: