La Bordeta inaugurarà el seu camí escolar amb una gran festa divendres vinent

El divendres 20 d'abril, coincidint amb la sortida de les escoles, els alumnes es dirigiran en cercavila seguint el camí escolar a la plaça Celestina Vigneaux. Allà se celebrarà una xocolatada, amb balls, gegants, parlaments...


El camí escolar és una intervenció urbanística però també pedagògica i comunitària amb l’objectiu que els nens i nenes puguin anar sols a l’escola d’una manera segura. “La idea és millorar la mobilitat i també la convivència”, comenta Francesc Jiménez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc. Tot i que era imprescindible el suport de l’administració per fer possible el camí escolar –ha calgut arranjar alguns carrers per fer-los més segurs- la iniciativa va ser del veïnat que ja al curs 1999-2000, a través del Centre Social de Sants, van fer un anàlisi de la situació al barri i una proposta de camí escolar, però durant molts anys la proposta es va quedar en un calaix. Ara que s’ha tirat endavant i que ja el veuen acabat gràcies al finançament de la Llei de Barris de la Bordeta consideren que el camí escolar és pràcticament idèntic al que ells havien proposat tot i que només s’han tingut en compte els centres de primària i s’han deixat de banda les escoles bressol i els instituts. “És un camí escolar que està molt bé però com a anècdota et dic que només s’han consultat 5 o 6 escoles, nosaltres en vam consultar 15, o sigui que això demostra també l’abast amb què s’ha fet”, diu Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants.

Però a més del districte i de les entitats veïnals, en la creació del camí escolar de la Bordeta també s’hi han implicat els centres educatius, les AMPAs i més de 70 comerços de l’entorn. “És l’actuació de camí escolar que més comerços ha aconseguit aplegar”, comenta Jiménez. Tots els comerços adherits s’identifiquen com a botigues amigues amb un adhesiu verd. Tenen la funció de ser un punt de referència pels nens i nenes si tenen algun imprevist durant el camí a l’escola. “El nen que vagi a l’escola i tingui un problema abans d’arribar, pugui adreçar-se en una botiga i dir “necessito parlar per telèfon amb la meva mare” o “necessito anar al lavabo perquè tinc mal de panxa”, exemplifica Domingo.

La inauguració es farà el divendres 20 d’abril, on coincidint amb la sortida de les escoles els alumnes es dirigiran en cercavila seguint el camí escolar a la plaça Celestina Vigneaux. Allà se celebrarà una xocolatada, amb els balls dels Gegants de Sant Medir i una flashmob amb tots els nens i nenes que han preparat l’escola de Dansa bordetenca “La fàbrica dels somnis” i on el cantautor del barri Gonçal hi posarà la música, seguidament es faran els parlaments de les autoritats. El Centre Social de Sants, però, tot i ser un dels impulsors del camí no s’ha implicat en aquesta celebració que s’ha.catanitzat des del Districte, i que Domingo considera inadequada: “Si és una cosa que ha tingut un impuls que ha sortit de baix no sé si correspon que es posin moltes medalles els senyors polítics”.

EL 3

EL 3

Compartir: