Es commemora el Dia Internacional del Poble Gitano amb una xerrada al Districte

Ahir al vespre a la sala d'actes de l'arxiu històric del Districte de Sants-Montjuïc hi va haver una tertúlia sobre el paper de les dones i dels ancians en les comunitats gitanes, molt centrada en el cas d'Hostafrancs.


En motiu de la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra el 8 d’abril, ahir al vespre a la sala d’actes de l’arxiu històric del Districte de Sants-Montjuïc hi va haver una tertúlia sobre el paper de les dones i dels ancians en les comunitats gitanes, molt centrada en el cas d’Hostafrancs. En l’acte,.catanitzat per l’Associació Esportiva Gitana d’Hostafrancs van fer la ponència alguns veïns i veïnes del barri. L’educació i el respecte, tenir una família, portar-la i respectar-la són els trets principals de la identitat gitana segons explicava l’Enriqueta Valentí, presidenta de l’Associació de Dones d’Hostarancs que emfatitzava que ella és “gitana catalana”. “Penso que a la dona gitana també som molt respectades i som un dels puntals de la casa, sempre estem acompanyades dels marits, dels pares, dels germans, però la dona gitana sempre ha estat una mica al davant com a promotora de la família i de la casa”, va dir. Valentí va acceptar que amb les noves generacions i en les dones més joves hi havia canvis, però que tot i això la base sempre és la mateixa: “el respecte i el tenir una família”. A més va afegir que les dones gitanes sempre han treballat i han fet la mateixa vida que qualsevol altra persona i amb el suport dels homes i de la gent gran “que sempre són una part molt important dels nostres valors”.

La ponència dels ancians va començar amb un exercici d’imaginació en el que el presentador de l’acte va convidar als assistents a anar fins a la Barcelona del 1700: “Venen un grup de gitanos, uns 90 o 100, que arriben a una ciutat que no coneixen, que no saben com els rebran”. Un cop arribats van decidir no instal·lar-se tots en el mateix barri sinó fer-ho en funció del que els hi anés millor per la seva feina. “Jo crec que els del barri d’Hostafrancs es van ficar a Hostafrancs per una cosa ben senzilla: el camí ral”, va comentar. Una de les qüestions que també es va comentar en la xerrada d’ahir és que “la cultura catalana i la cultura gitana de fet, hem crescut de la mà”.

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

Compartir: