Art, vidre i modernitat es troben al Poble Espanyol

Entre les parets d'una antiga església al Poble Espanyol de Montjuïc, el Xavier Vega i l’Ester Luesma treballen el vidre de manera artesanal, però amb tècniques actuals. Entre els seus clients hi podem trobar el restaurant el Bulli de Ferran Adrià o El celler de can Roca.


Des del 1991 i instal·lats entre les parets d’una antiga església al Poble Espanyol de Montjuïc des de l’any 2000, el Xavier Vega i l’Ester Luesma treballen el vidre de manera artesanal, però amb tècniques actuals, en la botiga taller Luesma Vega. “Treballem amb tècniques modernes de vidre com el termoformat i la termofusió, i acabats superficials; no són tècniques tradicionals com el vidre bufat o la vidriera sinó que són tècniques més contemporànies”, explica el Xavier Vega. En l’espai que tenen al Poble Espanyol s’hi poden trobar des des de regals o detalls econòmics, a elements d’ornamentació personal –com penjolls, anells, arracades, o d’altres elements de bijuteria –fins a d’altres productes de gamma més alta, com les escultures. Tot i això, el públic del Poble Espanyol el que més sol comprar són aquestes petites joies fetes amb vidre.

El Xavier Vega explica que venen molt i renoven sovint l’estoc però hi ha peces que mai canvien: “N’hi ha una que ens fa molta gràcia, són els posagots, i ho fem des de sempre, encara els tenim”, diu. En canvi, una peça curiosa és un objecte que serveix per ficar el raïm la nit de cap d’any: “Té dotze clots petits que encaixen amb el raïm i així no cal comptar quan t’ho menges”.

Però en els darrers temps s’han especialitzat en l’elaboració de la vaixella, o d’alguna de les peces, per a l’hostaleria d’alta gamma. L’any 2003 un dissenyador que treballava per Ferran Adrià els va visitar per produir una peça que volia fer: “Va funcionar, vam tenir èxit i el 2005 ens van convidar a entrar a l’equip de disseny per desenvolupar una vaixella especial del Bulli”, explica el Xavier Vega. Des de llavors, han seguit col·laborant i, per exemple, el 2010 van fer gairebé el 30% de les vaixelles del Bulli. Arrel d’aquesta feina s’han especialitzat en aquest tipus de producte i han treballat per a d’altres restaurants com El celler de can Roca o el del Paco Pérez, entre d’altres.

Així mateix, en la seva feina també intenten ser creatius, assegura el Vega: “Tenim una sèrie de peces que habitualment fem amb material que recuperem, per exemple la fusta ve de deixalleries, el metall ve d’antigues botes de vi que recuperem, li donem cert aire contemporani, i amb vidre fem unes escultures”.

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

Compartir: