El Poble-sec debat sobre els drets en la recerca local

Durant tot el cap de setmana s'han celebrat unes jornades organitzades pel Centre de Recerca Històrica de Poble Sec. Les va inaugurar divendres a la tarda el regidor del Districte, Jordi Martí, seguit de la primera ponència a càrrec de Josep Fontana, catedràtic emèrit de la UPF.


“Recerca local i drets d’autor. Imatge i reproducció”, és el títol de les jornades.catanitzades pel Centre de Recerca Històrica de Poble Sec, el CERHISEC, conjuntament amb la resta de centres de recerca local de Barcelona. La inauguració va ser el divendres a la tarda i els va acompanyar Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc. La ponència va ser a càrrec de Josep Fontana, catedràtic emèrit de la UPF, sobre la recerca local. En el seu discurs va parlar del que és la història de la nació-estat i el que és la història local en general: “La història de l’estat és reis, batalles i poc més i en canvi el més important és la història local, la del botiguer que quan hi ha guerra tanca la porta i el dia següent ha de menjar i obre”, explica Josep Guzmán, president del CERHISEC. “Aquesta és la que fem nosaltres i tots els altres centres, ens basem en el territori, trepitjant”, diu.


El dissabte les jornades es van centrar principalment en el respecte dels drets i no trepitjar els de ningú, per exemple el dret moral: “L’autor del que sigui, encara que no tingui els drets econòmics, se l’ha de citar sempre”, explica Guzmán. Altre drets amb els que pot arribar a xocar la recerca són el dret a l’honor i a la dignitat, per exemple en relació al dret a la informació “Segons la constitució és de les persones vives, dels difunts no en parla”, comenta.

Les jornades es van tancar el diumenge amb la projecció a El Molino del documental “Jaques Léonard, el payo chac”, en què hi van participar el fill i el nét, qui va dirigir el documental. “Vam escollir precisament aquest documental perquè agafa les vessants de local i drets”, explica el president del CERHISEC. Guzmán considera que les jornades han estat molt interessants per a tots els assistents però haurien desitjat tenir més participació: “En quant a públic no va anar tant bé com desitjàvem però en quant a contingut i treball, molt bé”

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

EL 3

Fotos: Josep Maria Contel

Compartir: