Fructuós Gelabert, santsenc i pioner del cinema català

Tenia els seus estudis a la plaça de Sants, malgrat que la seva implicació al barri començà abans, quan treballava com a ebenista al número 77 de la carretera de Sants. Gelabert va ser la primera persona que va rodar un film a l'Estat Espanyol.


En la història del barri de Sants destaca la figura de Fructuós Gelabert, “pioner del cinema català” i “la primera persona que va rodar un film, encara que sense argument, a l’Estat Espanyol”, segons explica l’historiador santsenc Agus Giralt. Gelabert “tenia els seus estudis a la plaça de Sants”, malgrat que la seva implicació al barri començà abans, quan treballava com a ebenista al número 77 de la carretera de Sants. Aquí va descobrir que “des de ben petit tenia afició per la fotografia; era un tema que el fascinava”.

Les seves primeres pel·lícules mostraven escenes de la vida quotidiana de Sants. Així, trobem que rodà “escenes dels obrers sortint de l’Espanya Industrial” i “gent sortint de Santa Maria de Sants”, segons explica Agus Giralt. D’altra banda, la seva primera pel·lícula amb fil argumental fou “Anem a fer un cafè”, rodada on hi ha l’actualment la biblioteca Vapor Vell. Cal destacar que Gelabert va realitzar aquestes escenes en fer “la seva primera càmera de forma artesanal”, tot i que ajudat per fotògrafs.

Tanmateix, aquestes obres no es conserven, ja que “les cintes s’han perdut o s’han destruït, perquè estaven fetes de materials febles”, tot i que, Gelabert va fer recreacions d’algunes d’aquestes filmacions poc abans de morir. Actualment, els carrers que van inspirar les seves pel·lícules encara el recorden, per això, al costat de les Cotxeres de Sants hi ha un passatge que rep el seu nom: el Passatge de Fructuós Gelabert.

EL 3

EL 3

Notícies relacionades:

La Casa de Vidre, l’estudi de cinema de Fructuós Gelabert a Sants (15/04/2008)

Sants: Escenari de les primeres projeccions del cinema català (21/03/2007)

Compartir: