Les entitats demanen que es mantingui la coordinació associativa del “Temps de barri”

Les entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta que han format part fins ara del projecte han començat a mobilitzar-se: han escrit un manifest donant suport al projecte i estan recollint signatures tant de les entitats com dels pares i mares.


El projecte “Temps de barri, temps educatiu compartit” deixarà d’estar coordinat associativament a partir de l’1 de gener per passar a ser centralitzat i.catanitzat des de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona. Així s’ha decidit des de l’Ajuntament de Barcelona. Segons explica Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc, és “per millorar i per incrementar els recursos i els serveis”. Però les entitats que n’han format part des que es va posar en marxa el 2006 no ho veuen igual. “Pensem que perdrà la seva personalitat pròpia”, opina Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, ja que comenta que són les mateixes entitats del barri les que.catanitzen les activitats. “Al centralitzar-ho la impressió és que serà molt més impersonal”, diu.

El projecte es va engegar després d’un procés de diagnosi que va detectar les mancances en serveis educatius en els barris i va ser, conjuntament amb alguns altres espais de la ciutat, una prova pilot. En el marc del projecte “Temps de barri, temps educatiu compartit” es va crear una coordinadora d’entitats de lleure, s’hi van implicar més de 20 entitats entre les que hi ha AMPAs i esplais, entre d’altres, i un total de 65 agents, com escoles, equipaments, etc. En aquest cinc anys calculen que s’han fet més de 26.000 usos de cinc patis diferents i 17 activitats amb uns 2.800 participants. Fins i tot, explica Lluïsa Erill, s’ha aconseguit que es constituïssin AMPAs en escoles on no n’hi havia.

Però des del Districte de Sants-Montjuïc asseguren que aquest esperit no es perdria sinó que es tracta de “concentrar els recursos de manera que els gestioni directament la regidoria d’educació però per donar més servei i poder finançar més serveis”, segons diu Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc. Tot i això aclareix que és un projecte que encara no està tancat i assegura que tindran en compte els agents socials que en formen part.

Una d’aquestes entitats que ha format part del projecte “Temps de barri, temps educatiu compartit” és l’AMPA de l’institut Lluís Vives, de la qual forma part la Concetta Faletra que opina que “ha estat un luxe poder tenir un projecte com aquest que ha fet una tasca molt important de cohesió social, de valors, de poder fer xarxa entre les entitats”. “És un treball que no podem perdre”, lamenta ja que consideren que si ja no hi ha coordinació associativa com fins ara no serà el mateix. “L’educació fora de l’horari lectiu és molt important i sense adonar-se’n els infants aprenien moltes coses”, comenta, i valora especialment la feina de la persona que ha coordinat el projecte: “Creiem que la tasca que ella fa és molt propera; hi havia AMPAs que ni tant sols estaven constituïdes com a AMPAs i la Núria Esterri, la coordinadora, ha estat molt constant i ha buscat les eines”.

Tot i això, tant les entitats com el Secretariat encara tenen esperança de poder recuperar el projecte tal i com s’ha fet fins ara,ja que tenen pendent una entrevista amb el Gerard Ardanuy, responsable del IMEB el proper dilluns. Per la seva banda, les entitats que han format part fins ara del projecte han començat a mobilitzar-se: han escrit un manifest donant suport al projecte i estan buscant el suport tant de les entitats dels barris com de les persones a títol individual. “Tenim una resposta molt bona i pensem que la gent també ha de saber que aquest projecte s’acaba”, explica la Concetta Faletra, una de les persones que està promovent la recollida de firmes. Faletra, a més, comenta que des de les AMPAs tenen la sensació que no se’ls ha escoltat.

Compartir: