De la plaça de l’Ajuntament de Sants a Can Mantega

L'escultura del "Ninyu" que actualment presideix la plaça de Can Mantega havia ocupat un dels espais més emblemàtics del districte, la plaça de l’Ajuntament. Això passava quan Sants era un poble independent i tenia un ajuntament propi.


L’escultura del “Ninyu” que actualment presideix la plaça de Can Mantega havia ocupat un dels espais més emblemàtics del districte, la plaça de l’Ajuntament. Això passava quan Sants era un poble independent i tenia un ajuntament propi, situat en una plaça, com en la majoria dels pobles. Però l’annexió de Sants a Barcelona va fer perdre importància a l’edifici que havia acollit el consistori santsenc, i més tard la construcció del cinturó de ronda als anys ’70 va fer-lo desaparèixer: “L’edifici on hi havia hagut l’alcaldia del municipi de Santa Maria de Sants es trobava més o menys on hi ha l’encreuament de la carretera de Sants amb la rambla Badal”, explica l’Agus Giralt, historiador local. Així, l’escultura del “Ninyu” és actualment “una de les poques restes que encara es poden veure al barri”.

Tot i això, en desaparèixer la plaça la figura no va anar a parar directament a Can Mantega sinó que “passarà un temps en el qual no acaben de trobar-li la ubicació, canviarà per algun lloc més de Sants i finalment s’estableix a Can Mantega”, comenta l’historiador. Segons ell el fet que decidís conservar-se pot estar relacionat amb el fet que “a Sants pel fet d’haver sigut un municipi obrer no ens passa com en d’altres municipis en els que hi ha gran quantitat d’escultures” i ara, en canvi, “s’ha convertit en un dels símbols de Sants”.

Així, després de l’annexió de Sants a Barcelona a través d’un decret reial del 1897 l’antic ajuntament va desaparèixer. Ara, el carrer Creu Coberta acull un edifici que tothom coneix com l’alcaldia, però l’Agus Giralt, fa un aclariment: “L’edifici de l’alcaldia no ha sigut mai alcaldia, perquè en el moment en què es va construir Hostafrancs ja formava part de Barcelona”.

EL 3

EL 3

EL 3

Fotos: Arxiu Històric Municipal del Districte de Sants-Montjuïc (la primera) i EL3.CAT (la resta)

Compartir: