Les relacions artístiques entre Mèxic i Catalunya a les Cotxeres de Sants

Ahir al vespre es va fer una conferència organitzada conjuntament per l'Associació Cultural mexicanocatalana Mexcat i el Col·lectiu d’Artistes de Sants


L’Associació Cultural mexicanocatalana Mexcat va oferir ahir a les Cotxeres de Sants una conferència sobre les relacions artístiques entre Mèxic i Catalunya. Albert Torras, conferenciant i vicepresident de l’associació, explica: “Com que la Mayra Lagunes, que és mexicana, va inaugurar la seva exposició el dimarts vam creure que seria bo fer una conferència explicant la relació artística d’ambdós països”.

Parlar de les relacions entre Mèxic i Catalunya, segons explica Torras, no és complex perquè es remunten a fa 500 anys, quan es va conquerir Amèrica, que, tot i que es deia que ho havien fet els espanyols i molts d’ells eren catalans, com és el cas de Bartolomé de las Casas que signava amb el nom de Casaus o com per exemple la tomba d’Hernán Cortés que deien que era de Trujillo i a la seva tomba hi ha les quatre barres catalanes.

Tot i això, per parlar de relacions artístiques cal situar-se al segle XVIII quan artistes de la corona Catalano Aragonesa van anar a Amèrica a construir els grans edificis colonials. És el cas del valencià Manuel Tolsà, molt conegut a Mèxic pels seus edificis, que va estudiar a la Real Academia de las Bellas Artes de San Carlos i la de San Fernando a Madrid, que són dues de les acadèmies amb més prestigi de l’estat. Quan va anar a la ciutat de Mèxic, l’Ajuntament li va encarregar les obres de drenatge de la ciutat, ja que aquesta ciutat s’havia construït sobre un llac. Per aquesta feina no li van pagar res, però poc a poc va aconseguir ser un dels arquitectes més reconeguts de Mèxic, i va construir el Palacio de la Mineria i Ospicio Cabanyas que està ciutat a la ciutat de Guadalajara.

Pelegrí Clavé fou un català nascut a Barcelona l’any 1811 i format a la Llotja de la ciutat a qui la junta de comerç li va proporcionar una beca per anar a Roma. Hi va anar juntament amb el seu amic Manuel Vilà i allà un encarregat del cònsol mexicà a Itàlia es va interessar per la seva obra i se’ls va emportar cap a l’acadèmia San Carlos de ciutat de Mèxic on els van nomenar director d’escultura i pintura. Clavé va destacar per ser un molt bon retratista.

A la conferència es va parlar d’altres autors catalans que van anar a Mèxic o d’artistes Mexicans que hi ha a Barcelona com per exemple la recent guanyadora del Primer Premi d’Art Jove del Col·lectiu d’Artistes de Sants i de Cotxeres-Casinet, Mayra Lagunes. El conferenciant Albert Torras va explicar: ”Ens hem centrat en pintura i escultura bàsicament, però penseu que hi ha molts artistes com per exemple tres o quatres dissenyadors gràfics importants a Barcelona, ja que sempre ha estat una ciutat molt important en aquest aspecte. L’art és molt ampli, i no hem parlat de literatura com grans autors que teníem aquí fins fa poc com en Juan Villoro que era un gran escriptor mexicà, o Octavio Paz que va tenir una vinculació molt gran amb Barcelona, és a dir que hi ha artistes en sentit ampli molt implicats amb la ciutat però és molt difícil nomenar-los a tots i totes”.

EL 3

EL 3

EL 3

Compartir: