Mor Anselm Cartañà, activista associatiu santsenc i impulsor de l’Arxiu Històric de Sants

Va ser l'impulsor de la recuperació de l'Arxiu Històric, entre l'any 1976 i 1978, quan era president de la UEC de Sants. També fou el primer president del Secretariat d'Entitats i un dels fundadors de l'Escola Proa. Vinculat amb la Parròquia de Sant Medir, va estar lligat a la política, militant al PSUC, i va treballar a l'escola de la SEAT.

Mor Anselm Cartañà, activista associatiu santsenc i impulsor de l’Arxiu Històric de Sants

L’activista associatiu santsenc, Anselm Cartanà ha mort la matinada d’aquest dimarts a l’edat dels 88 anys. Va ser l’impulsor de la recuperació de l’Arxiu Històric de Sants, entre l’any 1976 i 1978, quan era president de la UEC de Sants. Des de l’entitat excursionista, l’Anselm va impulsar la celebració del Congrés de Cultura Catalana que va ser l’embrió del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, on Cartañà va ser el primer president fa quaranta anys. Llavors va topar amb diverses reivindicacions veïnals, com la d’aconseguir un parc a l’Espanya Industrial; i amb la lluita per la llengua i la cultura catalana. “L’Anselm va ser el primer i gran líder natural d’aquest moviment coordinatiu de les associacions del territori”, diu Joan Manuel Parisi, gerent del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

Els més propers a ell el definien com un home de poques paraules i sense afany de protagonisme. Cartañà era molt polifacètic i això també el va permetre formar part de la creació de l’Escola Proa durant els anys seixanta. També va estar vinculat amb la Parròquia de Sant Medir on el seu fill formava part de l’agrupament escolta. Durant un temps va estar lligat a la política, militant al PSUC, i va treballar a l’escola de la SEAT, a la Marina, on es va jubilar l’any 1986.

L’activisme, el compromís i la humilitat de Cartañà, així com la seva tasca en la conservació de l’arxiu va ser reconeguda l’any 1997 quan l’Ajuntament li va concedir la Medalla d’Honor; i també l’any 2013 es va reconèixer la seva trajectòria personal donant el nom d’Anselm Cartañà a la sala polivalent de l’arxiu del Districte, responent a un miler de veïns i entitats que van adherir-se a un manifest de reconeixement i agraïment a Cartañà.

“Tenia un caràcter molt reflexiu i pensatiu, però alhora era una persona molt activa, lluitadora i sobretot coherent, ja que amb les seves accions pretenia estar en equilibri amb allò que defensava”, considera Pau Domingo Cartañà, nét de l’Anselm, qui assegura que sempre ha estat una persona estimada per molts veïns i entitats de diversos àmbits.

Qui el coneixia des de molt jove era Jordi Clausell, membre de la junta de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs. Clausell tenia 16 anys i recorda que “tots teníem un compromís polític i social, i ell em va ensenyar el treball de l’activisme social i polític, i com millorar les condicions de vida dels nostres barris”.

La capella d’Anselm Cartañà s’obrirà aquest dimecres a partir de les dues de la tarda al tanatori del barri de les Corts. Per dijous està previst que al mateix tanatori se celebri una cerimònia a dos quarts de dotze del matí.

 

Clicant al reproductor podeu escoltar les entrevistes senceres a Joan Manuel Parisi, Pau Domingo Cartañà i Jordi Clausell. (A partir minut 8:15)

 

Notícies relacionades:

Compartir: