L’historiador Alfons Vidal presenta les dades sobre la simbologia franquista a Sants-Montjuïc

En els darrers anys s'han retirat 116 plaques amb simbologia feixista de les 401 plaques que el règim va instal·lar durant la dictadura a les façanes dels habitatges. A la Marina és on es conservaven més (52); a Sants-Badal, 27 i al Poble-sec, 22. En canvi a Sants n'hi havia set. A la Bordeta, quatre i tant a Hostafrancs com a Font de la Guatlla, només tres.

L’historiador Alfons Vidal presenta les dades sobre la simbologia franquista a Sants-Montjuïc

Els barris de Sants-Montjuïc i en especial els de la Marina i Sants van ser protagonistes de les polítiques d’habitatge del franquisme, i per tant de les plaques i simbologia de la dictadura que va quedar a les façanes dels edificis. En els darrers anys s’han retirat 116 plaques amb simbologia feixista de les 401 plaques que el règim va instal·lar durant la dictadura als carrers santsencs. Aquesta retirada ha estat gràcies a la tasca de recerca prèvia que ha fet l’historiador Alfons Vidal i que va explicar la setmana passada en una xerrada a la Biblioteca Francesc Candel, en el marc del cicle impulsat pel Grup de Memòria i d’Història Local de Sants-Montjuïc.

La campanya de retirada de plaques, treballada durant sis mesos, ha servit per documentar tota la informació que s’anava recopilant, els models de les plaques i de les diferents lleis franquistes. L’estudi detallat durant la xerrada va concloure amb la conservació de 163 plaques conservades, la localització de 28 plaques noves, de les quals 9 són del 1935. A partir de l’observació de les tipologies constructiva dels edificis, un total de 53 habitatges tenien empremtes amb indicis d’haver tingut plaques franquistes.

Abans de retirar-se cap placa, es va fer un recompte per barris. A la Marina de Port és on es conservaven més (52); a Sants-Badal, 27 i al Poble-sec, 22. En canvi a Sants n’hi havia set. A la Bordeta, quatre i tant a Hostafrancs com a Font de la Guatlla, hi havia fins a tres. Tal com preveu la llei espanyola del 2007 sobre memòria històrica, es van retirar les 116 plaques: “Només hem pogut retirar 110 plaques, perquè quan la gent d’algunes comunitats afectades rebien l’avís van decidir retirar-les i sis van desaparèixer”, deia Vidal que puntualitza que “en aquest moment, només queda una placa al barri de la Marina amb iconografia, ja que la comunitat s’ha oposat”.

xerradasimbologiafranquistasantsmontjuicfebrer2018-02

xerradasimbologiafranquistasantsmontjuicfebrer2018-03

xerradasimbologiafranquistasantsmontjuicfebrer2018-04

Compartir: