L’Espai Social de Sants promou la sensibilització de les persones amb demència amb una recollida de signatures

Durant tota una setmana, els usuaris amb deteriorament cognitiu de l'Espai Social de Sants van realitzar diverses activitats i tallers amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, i van gravar un vídeo manifestant com se senten i com volen ser tractades per la societat, a través d'un decàleg amb deu frases.

L’Espai Social de Sants promou la sensibilització de les persones amb demència amb una recollida de signatures

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, celebrat el passat 21 de setembre, l’Espai Social de la Fundació Catalunya La Pedrera va recollir més de 5.000 signatures en suport a un manifest que vol promoure la sensibilització en relació a les persones amb dèficits de memòria.

Durant tota una setmana, els usuaris amb deteriorament cognitiu de l’Espai Social de Sants van realitzar diverses activitats i tallers, i van gravar un vídeo manifestant “com se senten i com volen ser tractades per la societat, a través d’un decàleg amb deu frases”, explica Begoña Hernando, gestora i psicòloga del centre. Són persones que demanen, tant a la societat com a les entitats i institucions, que es respecti la seva voluntat i capacitat de decidir, que se’ls tracti com a persones adultes i no com a infants, que no se’ls ignori, especialment a les converses, i que se’ls ajudi i es comprenguin les dificultats derivades de la demència.

El manifest s’emmarca en el Programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut) que va dirigit a persones grans amb deteriorament cognitiu lleu o moderat: “La majoria d’usuaris vénen derivats del CAP o de l’assistenta social. Aquí fan un programa integral amb activitats cognitives, socials, emocionals i físiques”, comenta Hernando. A més, també s’impulsen altres projectes com el “Dinar en Companyia” que combat la solitud i garanteix l’alimentació equilibrada dels més grans; el programa d’Acompanyament Educatiu que pretén treballar l’èxit educatiu dels infants i joves; i el Programa d’Autonomia Personal que promou l’autonomia personal de la gent gran a través de la gimnàstica i els tallers de memòria.

L’Espai Social de Sants, antic local del Club Sant Jordi de Sants, va ser fundat l’any 2013 i actualment acull uns vuitanta usuaris. L’equipament compta amb una cuina, diverses sales polivalents i un espai de trobada. El projecte vol respondre a l’alt índex de fracàs i abandonament escolar i a l’alt nombre de persones amb deteriorament cognitiu lleu: “És cert que hi ha moltes ajudes quan hi ha un grau 2 de dependència reconegut, però hi ha poca consciència sobre el deteriorament cognitiu lleu i encara no estan desplegades les ajudes quan hi ha un grau 1”, segons Enric Consesa, Coordinador de l’Espai Social de Sants.

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-02

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-03

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-04

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-05

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-06

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-07

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-08

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-09

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-10

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-11

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-12

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-13

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-14

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-15

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-16

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-17

espaisocialdesantsrecollidasignaturessetembrede2018-18

Compartir: