L’Escola Sant Vicenç de Paül d’Hostafrancs tanca a l’espera de definir els futurs usos de l’edifici

El motiu del seu tancament ha estat el descens progressiu d'alumnes matriculats any rere any i en els darrers tres anys s'havien anat tancant diversos grups, cosa que ha provocat que aquest últim curs només hi quedessin 59 alumnes repartits en quatre aules. [[Vegeu fotos]]

L’Escola Sant Vicenç de Paül d’Hostafrancs tanca a l’espera de definir els futurs usos de l’edifici

L’Escola Sant Vicenç de Paül del barri d’Hostafrancs ha tancat definitivament les seves portes aquest estiu. El centre educatiu depenia de la Fundació Escola Vicenciana que tenia llogat l’edifici a la Companyia Filles de la Caritat. El motiu del seu tancament ha estat el descens progressiu d’alumnes matriculats any rere any i en els darrers tres anys s’havien anat tancant diverses aules, cosa que ha provocat que aquest últim curs només hi quedessin 59 alumnes repartits en quatre aules. Aquest decreixement continuat ha fet insostenible l’activitat, per això el Consorci d’Educació de Barcelona, de forma controlada i coordinada, ha reubicat tots els nens en altres centres educatius públics i concertats del barri, com a l’Escola Joan Pelegrí.

Actualment, el futur de l’edifici que ocupa tota una illa del barri d’Hostafrancs està per determinar, assegura la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez. Tot i això, el govern municipal ja ha mostrat el seu interès, ja que “és un local important pel barri”, però “els propietaris encara estan en els moments previs”. També diu que davant l’expectativa de futurs usos, “l’edifici hauria de ser compatible amb la residència d’una desena de germanes que encara hi viuen i això pot acabar dificultant els usos finals”. Segons Pérez, la infraestructura podria acollir des d’una futura escola privada a un equipament, per bé que aquesta decisió no dependrà del govern sinó dels propietaris de l’edifici.

La majoria d’hostafranquins i hostafranquines s’han mostrat sorpresos pel tancament de l’escola centenaria. És el cas de la Nieves, de 75 anys, que dels 4 als 14 anys va ser alumna d’aquesta escola de monges: “Recordo uns bons anys, jo tornaria a l’escola, ja que les monges et donen una educació diferent”, comenta. A més, la Nieves recorda que les monges li van obrir una cartilla a la Caja de Ahorros y Monte de Piedad que estava al carrer de Creu Coberta: “Ens van ensenyar a estalviar i la importància de treballar”. Durant molts anys, els alumnes portaven aliments de casa, ja que les monges ho distribuïen als més desfavorits. La Francesca, de 58 anys i també veïna del barri, va ser alumna dels 7 als 14 anys, i no guarda gaires bons records del seu pas per l’escola: “Eren monges molt carques, tot era pecat i bastant repressiu. De fet, l’educació era bastant avorrida, i si no estudiaves, et pegaven”. Tot i això, la Francesca s’emporta un bon grapat d’amigues i els berenars que feien al patí de l’escola coincidint amb les celebracions populars, com el Dia de la truita.

Algunes entitats com la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs ja s’han interessat per tal de poder preservar l’important fons històric de l’escola, que podria contenir imatges del barri dels darrers dos segles.

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-01

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-02

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-03

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-04

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-05

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-06

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-07

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-08

escolasantvicencdepaulhostafrancsjuliolde2018-09

Compartir: